Kruimelpad

OESO-verslag steun in de rug voor onderwijsdoelstellingen van Europa 2020 - 08/09/2010

Studenten tijdens de les © EU

Het OESO-verslag Education at a Glance 2010 gaat na wat in 35 landen, waarvan er 21 lid zijn van de EU, wordt uitgegeven aan onderwijs, hoe hun onderwijsstelsels werken en welke resultaten worden geboekt.

"Het OESO-verslag bevestigt de analyse van de Commissie en het beleid dat we met Europa 2020 hebben uitgestippeld", aldus EU-commisaris voor onderwijs Vassiliou. "Het bevestigt de waarde - ik zou zelfs zeggen de noodzaak - van investeringen in het onderwijs, juist als de economie het niet goed doet. Laag opgeleide jongeren zijn dan het kwetsbaarst: in 2009 zijn de werkloosheidscijfers bij jongeren die geen secundair onderwijs hebben afgemaakt, in de EU gestegen met bijna vijf procentpunten."

De EU-strategie "Europa 2020" streeft ernaar dat 40% van de jongeren een universitair diploma halen. Momenteel is dat 34% bij jongeren tussen 25 en 34. Ierland loopt in de EU op kop met 45%.

Het verslag bevestigt deze aanpak en toont aan dat laag opgeleide werknemers het zwaarst te lijden hadden onder de financiële wereldcrisis. Zonder volledig secundair onderwijs liep je immers veel meer kans je baan te verliezen dan met een universitair diploma.

De vraag naar onderwijs op universitair niveau neemt dus toe, maar het extra overheidsgeld dat hierin wordt geïnvesteerd, brengt veel extra belastinginkomsten op. Ook de bevolking profiteert hiervan: met een goede opleiding verdien je je hele loopbaan lang aanzienlijk meer.

Meer mensen dan ooit tevoren voltooien hoger onderwijs, en alle onderzochte landen investeren veel in hun onderwijsstelsel. Overal ter wereld staat onderwijs nu bovenaan op de agenda van politici en burgers.

Op 15 september gaat het programma "Jeugd in beweging " van start. Dat moet de beroepskansen van jongeren verbeteren en ervoor zorgen dat zij een geschikte opleiding krijgen. Het is een van de belangrijkste initiatieven van Europa 2020 DeutschEnglishfrançais , het EU-plan voor groei en banen.

 

Meer over het EU-beleid voor onderwijs en opleiding DeutschEnglishfrançais

OESO: Education at glance 2010 Englishfrançais

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links