Navigációs útvonal

OECD: jó irányt jelöl ki az EU-stratégia az oktatásügy terén - 08/09/2010

Előadóteremben ülő diákok © EU

Education at a Glance (Az oktatásügyről dióhéjban) című jelentésében az OECD 35 ország, köztük 21 EU-tagállam vonatkozásában áttekintést ad az oktatásügy költségvetéséről, az oktatási rendszerek működéséről és az elért eredményekről.

"A jelentés alátámasztja a Bizottság által elvégzett elemzés és az Európa 2020 stratégiában felvázolt szakpolitikai célkitűzések helyességét" - nyilatkozta a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet által közzétett jelentésről az EU oktatásügyi biztosa, Andrula Vasziliu. A politikus szerint a dokumentum megerősíti, hogy érdemes - és szükséges - beruházni az oktatásügybe. Különösen igaz ez a gazdasági recesszió időszakára. Vasziliu hozzátette: "A válság az alacsony iskolázottságú, középfokú végzettséggel nem rendelkező fiatalok számára járt a legsúlyosabb következményekkel: körükben a munkanélküliek aránya csaknem 5 százalékponttal növekedett 2008 és 2009 között az EU tagállamaiban."

Az Európa 2020 elnevezésű uniós stratégia célként határozza meg, hogy a jövőben a fiatalok 40%-a rendelkezzen felsőfokú végzettséggel. A 25-34 éves korosztály esetében ez az arány jelenleg átlagosan 34% az Unióban. A tagállamok sorában Írország áll az élen 45%-kal.

Az OECD-jelentés is alátámasztja, hogy a globális pénzügyi válság az alacsonyabb iskolázottságú munkavállalókat sújtotta a legnagyobb mértékben. Az egyetemi diplomás munkavállalókkal összehasonlítva ugyanis a középiskolai végzettséggel nem rendelkezők közül sokkal többen veszítették el állásukat a recesszió idején.

Egyre nagyobb igény mutatkozik olyan kurzusok iránt, melyek egyetemi szintű képzést nyújtanak. Az egyetemi oktatásba beruházott közpénzek megtérülnek, mivel a magasan képzett munkavállalók foglalkoztatásából több adóbevétel folyik be. Az előnyök egyéni szinten is számottevőek: az iskolázottság nagyobb jövedelemhez juttatja az uniós munkavállalókat.

Soha korábban nem szereztek annyian felsőfokú végzettséget, mint napjainkban. Az OECD-felmérés során vizsgált országok mindegyike jelentős pénzösszegeket ruház be oktatási rendszerének fejlesztésébe. Az oktatás az egyének életében éppúgy vezető szerepet játszik világszerte, mint szakpolitikai téren.

Szeptember 15-én az Európai Bizottság útnak indítja a Mozgásban az ifjúság programot, mely azt hivatott biztosítani, hogy a fiatalok szükségleteiknek megfelelő képzésben részesüljenek, elhelyezkedési esélyeik pedig javuljanak. Ez a növekedés és a foglalkoztatás fellendítésére irányuló uniós terv, az Európa 2020 DeutschEnglishfrançais stratégia egyik legfontosabb és legismertebb kezdeményezése.

 

További információk az EU oktatási és képzési szakpolitikájáról DeutschEnglishfrançais

OECD-jelentés: Education at glance 2010 (Az oktatásügyről dióhéjban - 2010.) Englishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek