Navigacijska pot

Festivalsko poletje v Evropi - 30/07/2010

Baletnika na odru © EU

Poletje je sezona festivalov. Po vsej Evropi potekajo številne kulturne prireditve, ki so odlična priložnost, da spoznamo nove umetnike in kraje.

S pregledom evropskih festivalov lahko začnemo kar v francoskem Avignonu, kjer vsako leto julija organizirajo velik gledališki festival Englishfrançais , na katerem se zvrsti do 40 različnih predstav. Na slavnostnem odru festivala, dvorišču Papeške palače, bodo letos igrali Shakespearjevega Riharda II.

V Firencah ljubitelje simfonične glasbe julija razveseljuje Mednarodni festival mladih orkestrov English . Podobno kot na festivalih v Rigi in v Provansi se tu predstavljajo mladi glasbeniki iz sedmih evropskih držav. Dogodek v okviru projekta Evropska festivalska izkušnja financira Evropska komisija.

V evropski kulturni prestolnici, mestu Pécs DeutschEnglishmagyar na Madžarskem, bodo 31. julija zaključili mednarodni teden kulture s koncertom Gorana Bregovića na prostem. Udeležence koncerta bo na prizorišče v Pécs iz Budimpešte popeljal muzejski vlak, ki povezuje obe mesti.

Za naslednjo festivalsko izkušnjo bo poskrbel Dunaj, kjer do 15. avgusta poteka ImPulsTanz, največji evropski festival sodobnega plesa DeutschEnglish .

Ljubitelji festivalov bodo lahko nato v Nemčiji odkrili drugo evropsko prestolnico kulture - Porurje. Revitalizacija reke Emscher, nekoč najbolj onesnažene nemške reke, je največji tak projekt do zdaj. Do septembra se predstavlja na otoku na reki Emscher, kjer 40 umetnikov razstavlja svoje skulpture, instalacije in zanimive projekte.

Veliko kulturnih prireditev financira Evropska komisija v okviru svojih programov Kultura in Media. S tem spodbuja kroženje umetniških del, medkulturni dialog ter mobilnost po vsej EU.

Predstavili smo le nekaj dogodkov, ki vabijo obiskovalce to poletje, na spodnji povezavi jih boste našli še več.

 

Več o evropski kulturni politiki DeutschEnglishfrançais

Evropsko združenje festivalov Englishfrançais - poiščite festival!

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave