Sökväg

Erasmus - rekordmånga studerar och praktiserar utomlands - 21/06/2010

Tack var höjda anslag deltog i fjol fler studerande än någonsin i EU:s viktigaste utbildningsprogram.

Nästan 200 000 studerande fick under läsåret 2008-2009 pengar för att studera eller praktisera i ett annat europeiskt land. Det är en ökning på 8,7 % jämfört med föregående period.

Liksom deltagandet har också anslagen ökat kraftigt (12 %), vilket visar att studerande gärna utnyttjar ekonomisk hjälp när den finns. Det blev också lite mer pengar i fickan - det genomsnittliga stipendiebeloppet höjdes till 272 euro i månaden.

Erasmus är ett av EU:s populäraste program. Sedan starten 1987 har över 2,2 miljoner studerande deltagit. Programmet ger studerande vid universitet och högskolor möjlighet att tillbringa 3-12 månader i ett annat europeiskt land för att studera eller praktisera.

Nu när Kroatien och Makedonien har gått med (2009) omfattar programmet över 4 000 institutioner för högre utbildning i 33 europeiska länder.

Spanien, Frankrike och Tyskland är de populäraste destinationerna. Dessa länder skickar också flest studerande och står för 40 % av stipendiaterna.

Att tillbringa någon eller några terminer utomlands är aldrig bortkastat, eftersom de utländska kurserna erkänns av hemuniversitetet. Utlandsvistelsen hjälper dig som studerar att bredda dina akademiska erfarenheter. Dessutom utvecklas du som person genom att bli mer självständig och lära dig mer om andra kulturer.

Sedan 2007 finns det också Erasmusstipendier för praktikplatser i företag och organisationer utomlands. Under perioden 2008-2009 utnyttjade runt 30 400 studerande den här möjligheten - över 50 % fler än föregående period. Även lärare från universitet och högskolor kan få stipendium. Deras antal ökade till 36 400.

Erasmusprogrammet bidrar till den nya strategin för tillväxt och sysselsättning - Europa 2020 - genom att ge unga människor de överförbara färdigheter som krävs på en allt mer konkurrensutsatt global marknad.

 

Läs mer om Erasmusprogrammet DeutschEnglishfrançais

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar