Navigacijska pot

Rekordno število študentov Erasmus - 21/06/2010

Zaradi dodatnih sredstev je lani v programu EU za izobraževanje in izpopolnjevanje Erasmus sodelovalo rekordno število študentov.

V študijskem letu 2008-2009 je skoraj 200 000 študentov s štipendijo EU odšlo na študij ali delovno prakso v tujino, kar je za 8,7 % več kot v prejšnjih obdobjih.

Tako visoko povečanje sovpada z 12-odstotnim povečanjem sredstev Erasmus in kaže, da so študenti pripravljeni izkoristiti štipendije, če te so. Povečal se je tudi povprečni znesek mesečne štipendije, in sicer prejemajo študenti za življenjske stroške zdaj 272 evrov.

Program Erasmus je med najbolj priljubljenimi programi EU. Od začetka leta 1987 do danes je v njem sodelovalo že več kot 2,2 milijona študentov. Študentom omogoča, da za tri do dvanajst mesecev odidejo na študij ali delovno prakso v drugo evropsko državo.

Leta 2009 sta se programu pridružili še Hrvaška in Makedonija, tako da zdaj obsega več kot 4000 visokošolskih ustanov v 33 evropskih državah.

Največ študentov odide na študij v Španijo, Francijo in Nemčijo, iz teh treh držav jih tudi največ pride, približno 40 % vseh.

Matična univerza študentom prizna predmete, ki jih opravijo v tujini, zato študijski semester ali dva v tujini nikakor ni zapravljanje časa. Študenti poleg akademskih izkušenj pridobijo tudi osebnostno, saj se naučijo medkulturnega razumevanja in samostojnosti.

Leta 2007 se je financiranje Erasmus razširilo še na delovno prakso v tujih podjetjih in organizacijah. V šolskem letu 2008-2009 je to možnost izkoristilo približno 30 400 študentov, kar pomeni več kot 50-odstotno povečanje v primerjavi z letom prej. Povečalo se je tudi število univerzitetnih učiteljev, ki sodelujejo v programu, in sicer na 36 400.

Program Erasmus uresničuje novo strategijo gospodarske rasti in delovnih mest v EU (Evropa 2020), saj mladim omogoča pridobiti prenosljiva znanja, potrebna na vse konkurenčnejšem svetovnem trgu.

 

Več o programu Erasmus DeutschEnglishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave