Kruimelpad

Erasmus breekt record - 21/06/2010

Erasmus, het bekende EU-onderwijsprogramma, kreeg vorig jaar extra geld. Daardoor kon een recordaantal studenten naar het buitenland.

In het academiejaar 2008-2009 kregen bijna 200.000 studenten van de EU een beurs voor een studie of opleiding in het buitenland, een stijging met 8,7% ten opzichte van het jaar ervoor.

Het totale budget voor Erasmus was dat jaar met 12% verhoogd en het is duidelijk dat studenten de extra mogelijkheden graag benutten. De beurzen werden ook wat ruimer, gemiddeld 272 euro per maand, waardoor studenten iets meer te besteden hebben.

Erasmus is een van de populairste EU-programma's. Sinds de start in 1987 hebben er al 2,2 miljoen studenten aan meegedaan. Het biedt studenten in het hoger onderwijs de kans om 3 tot 12 maanden in een ander Europees land stage te lopen of te studeren.

Sinds 2009 doen ook Kroatië en Macedonië mee, zodat er nu 4000 instellingen in 33 Europese landen aan het programma deelnemen.

Spanje, Frankrijk en Duitsland zijn de populairste bestemmingen en sturen zelf ook de meeste studenten uit, samen zo'n 40% van alle deelnemers.

De opleiding in het buitenland wordt door de eigen universiteit erkend, dus een semester of twee aan een buitenlandse universiteit is beslist geen tijdverspilling. Het verruimt niet alleen de academische kansen, ook op persoonlijk vlak heeft het zijn nut: als uitwisselingsstudent leer je omgaan met andere culturen en word je onafhankelijker.

Met Erasmus kun je sinds 2007 ook stage lopen bij een buitenlandse organisatie of onderneming. In 2008-2009 deden dat al 30.400 studenten, ruim de helft meer dan het jaar ervoor. Ook het aantal docenten uit het hoger onderwijs dat van de regeling gebruik maakt, steeg tot zo'n 36.400.

Het Erasmus-programma draagt ook bij tot de nieuwe EU-strategie voor groei en banen, Europa 2020, omdat het jongeren de kennis en vaardigheden geeft die ze op de wereldmarkt met de toenemende concurrentie nodig hebben.

 

Meer over Erasmus DeutschEnglishfrançais

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links