Navigációs útvonal

Erasmus - Rekordszámú diák tanul vagy dolgozik külföldön - 21/06/2010

A megemelt költségvetésnek köszönhetően minden eddiginél több diák vett részt tavaly az Unió oktatási és képzési programjában

A 2008/09-es tanévben csaknem 200 000 diák kapott anyagi támogatást ahhoz, hogy hazájától eltérő uniós országban tanuljon vagy vegyen részt szakmai gyakorlaton. A támogatásban részesülő diákok száma 8,7%-kal nőtt az előző tanévhez képest.

Az Erasmus program költségvetésének 12%-os emelkedésével párhuzamosan erőteljesen megnőtt a részt vevő hallgatók száma is, ami arra vall, hogy a diákok készek élni a rendelkezésre bocsátott forrásokban rejlő lehetőségekkel Az ösztöndíj havi átlagösszege 272 euróra nőtt, tehát a korábbinál valamivel több pénzt kapnak a diákok a megélhetési költségek fedezésére.

Az Erasmus a legnépszerűbb uniós programok egyike, amelyben az útnak indítása, azaz 1987 óta 2,2 milliónál is több fiatal vett részt. A program révén a felsőoktatási hallgatóknak lehetőségük nyílik arra, hogy oktatásban vagy szakmai gyakorlaton történő részvétel céljából 3-12 hónapot egy (a hazájuktól eltérő) uniós országban töltsenek.

2009-ben Horvátország és Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság is csatlakozott a programhoz, így 33 európai ország 4000-nél is több felsőoktatási intézménye várja immár az Erasmus-hallgatókat.

Spanyolország, Franciaország és Németország a legkedveltebb úticél, és a legtöbb Erasmus-ösztöndíjast (a résztvevők 40%-át) is ezek az országok küldik.

A külföldi tanulmányokat elismeri a diák anyaintézménye, így a külföldön töltött 1-2 félév nem minősül elvesztegetett időnek. A program nemcsak az oktatási lehetőségek körét bővíti, hanem hozzájárul a résztvevők személyes fejlődéséhez is: javítja a kultúrák közötti megértést elősegítő készségeket, és hozzájárul a diákok önállósodásához is.

Az Erasmus program keretében finanszírozható tevékenységek köre 2007-ben kibővült oly módon, hogy a külföldi vállalatoknál vagy szervezeteknél való szakmai tapasztalatszerzésére is lehetőséget nyújtson a diákoknak. A 2008/09-es tanév során hozzávetőleg 30 400 hallgató élt ezzel a lehetőséggel, ez több mint 50%-os növekedést jelent az előző évihez képest. A felsőoktatásban dolgozó oktatók közül is a korábbinál többen, 36 400-an vettek részt a programban.

Az Erasmus program elősegíti az EU új növekedési és munkahelyteremtési - Európa 2020 - stratégiájának megvalósítását azáltal, hogy olyan készségekkel vértezi fel a fiatalokat, amelyekre az egyre erősődő, világszintű munkaerő-piaci versenyben szükség van.

 

Az Erasmus programról bővebben DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek