Διαδρομή πλοήγησης

Σε επίπεδα ρεκόρ οι σπουδαστές Erasmus - 21/06/2010

Χάρη στην επιπλέον χρηματοδότηση, περισσότεροι σπουδαστές από ποτέ συμμετείχαν πέρυσι στο σημαντικότερο εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό πρόγραμμα της ΕΕ.

Το διάστημα 2008/09 σχεδόν 200.000 νέοι σπούδασαν ή έκαναν πρακτική άσκηση στο εξωτερικό με υποτροφία της ΕΕ, δηλαδή 8,7% περισσότεροι σε σχέση με την προηγούμενη χρηματοδοτική περίοδο.

Η ραγδαία αύξηση της συμμετοχής, που συμπίπτει με την αύξηση κατά 12% του προϋπολογισμού του προγράμματος Erasmus, δείχνει την έντονη επιθυμία των σπουδαστών να επωφεληθούν από τα σχετικά κονδύλια. Η μέση μηνιαία υποτροφία αυξήθηκε επίσης σε 272 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι οι σπουδαστές έχουν λίγο περισσότερα χρήματα για να καλύψουν τα καθημερινά τους έξοδα.

Το Erasmus είναι ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα της ΕΕ, δεδομένου ότι πάνω από 2,2 εκατομμύρια σπουδαστές έχουν συμμετάσχει σ΄αυτό από τότε που ξεκίνησε, το 1987. Το πρόγραμμα αυτό δίνει την ευκαιρία σε σπουδαστές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να μείνουν 3 έως 12 μήνες σ΄άλλη ευρωπαϊκή χώρα, είτε για σπουδές είτε για επαγγελματική επιμόρφωση.

Με την προσχώρηση της Κροατίας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο Erasmus το 2009, περισσότερα από 4.000 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα από 33 ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχουν πλέον στο πρόγραμμα.

Η Ισπανία, η Γαλλία και η Γερμανία ήταν μέχρι σήμερα οι πιο δημοφιλείς προορισμοί αλλά και οι χώρες που έστειλαν τους περισσότερους σπουδαστές, δηλαδή το 40% του συνολικού αριθμού.

Τα μαθήματα που παρακολουθούν οι σπουδαστές στο εξωτερικό αναγνωρίζονται από το πανεπιστήμιο της χώρας τους στο οποίο σπουδάζουν. Έτσι τα εξάμηνα σπουδών στο εξωτερικό προσμετρώνται και δεν πάνε χαμένα. Το πρόγραμμα δεν διευρύνει μόνο τους ακαδημαϊκούς ορίζοντες, αλλά ταυτόχρονα καλλιεργεί τις διαπολιτισμικές δεξιότητες και βοηθά τους σπουδαστές να γίνουν πιο ανεξάρτητοι.

Από το 2007, το Erasmus παρέχει στους σπουδαστές την ευκαιρία να μεταβούν στο εξωτερικό για πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις ή οργανισμούς. Το διάστημα 2008/09, 30.400 σπουδαστές επωφελήθηκαν από αυτή την ευκαιρία, αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση άνω του 50% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ο αριθμός του διδακτικού προσωπικού που συμμετείχε στο πρόγραμμα αυξήθηκε επίσης σε 36.400.

Το πρόγραμμα Erasmus συμβάλλει στη νέα στρατηγική της ΕΕ για την ανάπτυξη και την απασχόληση "Ευρώπη-2020", εφοδιάζοντας τους νέους με τις νέες δεξιότητες που απαιτούνται για την προσαρμογή τους σε μια ολοένα πιο ανταγωνιστική παγκόσμια αγορά.

 

Περισσότερα για το πρόγραμμα Erasmus DeutschEnglishfrançais

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι