Навигационна пътека

Еразъм - рекорден брой студенти в чужбина - 21/06/2010

Благодарение на допълнително финансиране, през миналата година участниците във водещата програма на ЕС за образование и обучение са били повече от всякога.

През 2008-2009 г. близо 200 000 студенти са получили финансиране от ЕС, за да учат или стажуват в чужбина - увеличение с 8,7 % спрямо предходния период на финансиране.

Рязкото увеличение на участието, съвпадащо с 12-процентово нарастване на бюджета на Еразъм показва, че студентите имат силно желание да се възползват от средствата, ако са предоставени такива. Средната месечна стипендия също бе повишена до 272 евро, което покрива малко повече от разходите им за живот.

Еразъм е една от най-популярните програми на ЕС, като от 1987 г. досега в нея са участвали над 2,2 млн. души. Тя дава възможност на студентите да прекарат между 3 и 12 месеца в друга европейска страна, за да учат или да се обучават на работното място.

След като през 2009 г. в нея се включиха Хърватия и Бивша югославска република Македония, в програмата участват над 4000 висши училища от 33 европейски страни.

Испания, Франция и Германия са били най-популярните дестинации, като тези три държави също така са изпратили в чужбина най-голям брой студенти - около 40 % от всички.

Обучението в чужбина се признава от Алма матер на студентите, така че семестър или два в чужбина не са загубено време. Освен че разширява академичните възможности, на личностно ниво програмата възпитава междукултурни умения и помага на учащите да станат по-независими.

През 2007 г. финансираните по Еразъм дейности се разшириха, за да се даде на студентите шанс да отидат в чужбина за учебни стажове в предприятия или организации. През 2008-2009 г. около 30 400 студенти са се възползвали от тази възможност - това е увеличение с над 50 % спрямо предходната година. Броят на преподавателите от висши учебни заведения, които са се възползвали от схемата, също е нараснал до 36 400.

Програмата Еразъм допринася за изпълнението на новата стратегия на ЕС за растеж и работни места - Европа 2020, като дава на младите хора "преносими" умения, които са необходими на все по-конкурентния световен пазар.

 

Още за програмата Еразъм DeutschEnglishfrançais

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки