Sökväg

EU:s kulturarvspris delas ut i Istanbul - 11/06/2010

Kulturarvsprisets medalj med ett historiskt byggnadsverk © UE

En dansk filmare, en klosterskola i Paris och en romersk teater finns med bland vinnarna av årets kulturarvspris.

De sex huvudpriserna går till de projekt som bäst har lyckats bevara och lyfta fram historiska byggnader, landskap och konstverk.

I år delades priserna ut i den praktfulla kyrkan Aya Irini i Istanbul. Vinnarna valdes ut bland 140 projekt från 26 länder. Priserna gick till 29 projekt och 6 av dem belönades med huvudpriset på 10 000 euro.

Restaureringen av klosterskolan Collège des Bernardins i Paris finns med bland vinnarna. Skolan uppfördes av cisterciensmunkar på 1200-talet och har nu återfått sin forna prakt.

Kulturarvspriset har delats ut sedan 2002 som ett led i EU:s kulturprogram DeutschEnglishfrançais . Bakom priset står också sammanslutningen Europa Nostra Englishfrançais , där över 400 kulturarvsorganisationer i Europa är med.

Priserna täcker fyra områden: bevarande, forskning, utbildning och enastående insatser av enskilda personer eller grupper. I år fick t.ex. den danske filmaren Nils Vest pris för sina dokumentärer om Europas rika arkitektur.

"Allt detta arbete hjälper inte bara till att göra Europa till en vacker plats att leva på, det skapar också arbetstillfällen, främjar turismen och bidrar till hållbar utveckling", säger EU:s kulturkommissionär Androulla Vassiliou. Ett exempel är den romerska teatern i Cartagena i Spanien. Teatern har på nytt blivit en del av staden efter restaureringen och också fått ett museum där man kan titta på de föremål som upptäcktes vid utgrävningarna.

Nästa års tävlingsomgång Englishfrançais har redan börjat: tävlingsbidragen kan lämnas in fram till den 1 oktober 2010.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar