Navigacijska pot

V Istanbulu slovesna podelitev nagrad za varovanje kulturne dediščine - 11/06/2010

Medalja evropske kulturne dediščine prikazuje zgodovinski spomenik © EU

Med dobitniki nagrade za leto 2010 sta tudi projekta prenove samostanske šole sv. Bernarda v Parizu in Novega muzeja v Berlinu.

Nagrade so nekakšni oskarji najboljšim projektom za ohranjanje kulturnih in zgodovinskih spomenikov, krajin in umetniških del.

Letos je bila slovesna podelitev nagrad v prekrasni cerkvi Sv. Irene v Istanbulu. Med 140 projekti iz 26 držav so jih nagradili 29, šest med njimi z veliko nagrado žirije in denarno nagrado v višini 10 000 EUR.

Med prejemniki nagrade je tudi samostanska šola sv. Bernarda iz 18. stoletja v Parizu, ki so ji s prenovitvenimi deli po dveh stoletjih pozabe vrnili nekdanji sijaj.

Tekmovanje za nagrado evropske kulturne dediščine sta leta 2002 prvič organizirala Evropska komisija, v okviru programa DeutschEnglishfrançais za spodbujanje kulturne raznolikosti, in združenje Europa Nostra Englishfrançais , ki zastopa več kot 400 organizacij za ohranjanje kulturne in krajinske dediščine v Evropi.

Izjemni dosežki na področju kulturne dediščine se nagradijo v štirih kategorijah: konzervatorstvo, raziskave, izobraževanje in zasluge posameznikov ali organizacij. Danski režiser Nils Vest je tako prejel nagrado žirije za svoje dokumentarce o bogastvu evropske arhitekture.

Komisarka za kulturne zadeve Androulla Vassiliou je ob tem dejala: "Tudi zaradi takšnih prizadevanj je Evropa prostor, v katerem je lepo živeti. Projekti ustvarjajo tudi nova delovna mesta, pritegnejo turiste in spodbujajo trajnostni razvoj." Tako so denimo rimsko gledališče v mestu Cartagena v Španiji v celoti restavrirali in povezali z mestom ter mu dodali muzej, v katerem so na ogled najdeni predmeti.

V preteklih letih sta bila med nagrajenci tudi projekta iz Slovenije, in sicer Krajinski park Sečovljske soline v Piranu (nagrada v kategoriji kulturne krajine, 2003) in Pocarjeva domačija v Mojstrani (nagrada v kategoriji arhitekturna dediščina, 2006).

Razpis za nagrado leta 2011 Englishfrançais je že objavljen: rok za prijavo je 1. oktober 2010.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave