Kruimelpad

Europese erfgoedprijzen uitgereikt in Istanboel - 11/06/2010

Plaquette van de EU-prijs voor cultureel erfgoed, met een historisch monument © EU

Maar liefst vier Europa Nostra-awards, EU-prijzen voor cultureel erfgoed, gaan er dit jaar naar Nederland. De bekroning komt er voor de Westergasfabriek in Amsterdam, de Bossche Vestingwerken, het Vincent van Gogh-brievenproject en het Hunebedcentrum in Borger.

Deze prijzen zijn echte "Oscars" voor de bescherming van het cultureel erfgoed. Ze bekronen initiatieven voor het promoten en beschermen van monumenten, landschappen en kunstwerken.

Dit jaar vond de prijsuitreiking plaats in de Hagia Irene, een prachtige kerk te Istanboel. Van de 140 geselecteerde projecten uit 26 landen, werden er 29 bekroond. Zes ervan kregen de grote prijs van de jury en een cheque van 10 000 euro.

De jury was erg te spreken over de restauratie van de Westergasfabriek, een mooi voorbeeld van een duidelijke visie en een goede samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en de creatieve sector. Lof was er ook voor de Vestingwerken in 's-Hertogenbosch en het Amsterdams project rond de brieven van Vincent van Gogh.

De EU-prijzen voor het cultureel erfgoed worden sinds 2002 uitgereikt dankzij het programma voor culturele diversiteit DeutschEnglishfrançais van de Europese Commissie en Europa Nostra Englishfrançais , een federatie van meer dan 400 Europese organisaties die zich inzetten voor cultureel erfgoed en landschappen.

Ze belonen prestaties op vier gebieden: conservatie, onderzoek, verdienstelijke personen of groepen, en educatief werk. In die laatste categorie is het Hunebedcentrum in Borger bekroond.

"Al deze projecten dragen bij tot een Europa waar het prettig wonen is, maar ze komen ook de werkgelegenheid, het toerisme en de duurzame ontwikkeling ten goede", zei Androulla Vassiliou, commissaris voor cultuur.

Wie in 2011 Englishfrançais ook in aanmerking willen komen voor een Europa Nostra-award, kan zijn project nu al opgeven. De inschrijvingen lopen nog tot 1 oktober 2010.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links