Navigációs útvonal

Isztambulban adják át a győzteseknek a kulturális örökség európai díját - 11/06/2010

A kulturális örökség európai díja: műemléket ábrázoló érem @ EU

Az európai műemlékvédelmi díj 2010-es díjkiosztóján a párizsi Collège des Bernardins, illetve a berlini Neues Museum helyreállítási projektje részesül többek között kitüntetésben.

A kulturális örökség díja a műemlékvédelem "Oscarjaként" azokat a kezdeményezéseket részesíti elismerésben, amelyek az építészeti örökség, a kultúrtájak, illetve a művészeti alkotások megőrzésében a legkiválóbbak közé tartoznak.

A díjkiosztó ünnepségnek idén a csodálatos Hagia Eirene templom adott otthont Isztambulban. A díjért 26 ország 140 projektje versengett, közülük 29-en részesültek elismerésben. A zsűri nagydíját elnyerő hat projekt képvielői a kitüntetés mellett 10 000 eurós jutalmat is hazavihettek.

A párizsi Collège des Bernardins helyreállítási projektje a hat fő nyertes egyike: a munkálatok eredményeként a több mint kétszáz éve elhanyagolt XIII. századi épület ma teljes pompájában tekinthető meg.

Az európai műemlékvédelmi díjat 2002 óta az Európai Bizottság - a kulturális sokszínűséget támogató programja DeutschEnglishfrançais révén - és az Europa Nostra Englishfrançais szövetség szervezi. Az Europa Nostra több mint 400, a műemlékvédelem és kultúrtájak megőrzéséért küzdő civil szervezet szövetsége.

A kulturális örökség európai díja négy területet ölel fel: a megőrzés, a kutatás, a képzés és az örökségvédelem szempontjából kiemelkedő egyéni vagy csoportos teljesítmény. Ez utóbbi kategóriában idén Nils Vest dán rendező nyerte el a zsűri díját az európai építészet gazdagságáról szóló dokumentumfilmjeivel.

"Mindez nemcsak abban segít, hogy Európa olyan hellyé váljon, ahol jó élni, hanem munkahelyeket is teremt, turistákat vonz, és hozzájárul a fenntartható fejlődéshez" - nyilatkozta Andrula Vasziliu, a kultúráért felelős biztos. Jó példa erre a cartagenai római színház Spanyolországban. Helyreállítása óta a műemlék a város szerves részévé vált, és egy múzeummal is kibővült, amelyben az ásatások során napvilágra került tárgyakat csodálhatják meg a látogatók.

Már a 2011. évi díjért folyó verseny Englishfrançais is megkezdődött: a pályázatok benyújtására 2010. október 1-jéig van lehetőség.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek