Navigointipolku

Euroopan kulttuuriperintöpalkinnot jaettiin Istanbulissa - 11/06/2010

Euroopan kulttuuriperintöpalkinnon mitali, jonka kuva-aiheena on muistomerkki © EU

Palkinnon saivat tänä vuonna muun muassa Van Goghin kirjeenvaihdon digitalisointihanke ja Berliinin Neues Museumin kunnostusprojekti.

Euroopan kulttuuriperintöpalkinnoilla halutaan antaa tunnustusta historiallisten muistomerkkien, maisemien tai taideteosten ansiokkaasta kunnostus- ja suojelutyöstä.

Tänä vuonna palkintotilaisuus järjestettiin Istanbulissa Pyhän Irenen kirkossa. Kilpailuun osallistui 26 maasta yhteensä noin 140 hanketta, joista 29 palkittiin. Näistä kuusi sai tuomariston erikoispalkinnon, johon liittyy 10 000 euron rahapalkinto.

Yksi erikoispalkinnon saajista oli Pariisissa sijaitsevan Collège des Bernardins -koulun restaurointihanke. Hankkeessa on palautettu 1200-luvulta peräisin oleva sisterssiläiskoulu entiseen loistoonsa parin sadan vuoden rappion jälkeen.

Euroopan kulttuuriperintöpalkintoja on jaettu vuodesta 2002 alkaen. Palkinnon myöntäjinä ovat Euroopan komissio (Kulttuuri-ohjelma DeutschEnglishfrançais ) ja Europa Nostra Englishfrançais -verkosto. Europa Nostra -verkostoon kuuluu yli 400 organisaatiota, joiden tavoitteena on Euroopan kulttuuriperinnön ja maisemien suojelu.

Palkintoja myönnetään neljällä alalla: konservointi, tutkimus, koulutus ja kulttuuriperinnön säilyttämiselle omistettu työ.

Työ kulttuuriperinnön säilyttämiseksi kannattaa monesta syystä. "Se lisää Euroopan viihtyisyyttä, luo työpaikkoja, houkuttelee matkailijoita ja edistää kestävää kehitystä", toteaa EU:n kulttuurikomissaari Androulla Vassiliou. Esimerkiksi Espanjan Kartagenassa restauroitu roomalainen teatteri on nyt kiinteä osa kaupunkikuvaa, ja sen kaivausten yhteydessä löydetyt esineet on pantu esille museoon.

Vuoden 2011 kilpailu Englishfrançais on jo käynnistynyt: kilpailuun voi ilmoittautua 1.10.2010 asti.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä