Διαδρομή πλοήγησης

Στην Κωνσταντινούπολη η τελετή απονομής των ευρωπαϊκών βραβείων πολιτιστικής κληρονομιάς - 11/06/2010

Μετάλλιο του Ευρωπαϊκού Βραβείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς που απεικονίζει ένα ιστορικό μνημείο© UE

Η Ελλάδα απέσπασε δύο από τα βραβεία, ένα για την υποδειγματική αναστήλωση του πύργου της Αγίας Τριάδας στην Αμοργό και ένα για την αποκατάσταση του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Τα βραβεία προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς - αντίστοιχα των κινηματογραφικών "Όσκαρ" - βραβεύουν τις καλύτερες πρωτοβουλίες αξιοποίησης και συντήρησης μνημείων, τοπίων και έργων τέχνης.

Φέτος, η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε στον μεγαλοπρεπή ναό της Αγίας Ειρήνης της Κωνσταντινούπολης (στον περίβολο των ανακτόρων του Τοπκαπί). Από τα 140 έργα που υπέβαλαν 26 χώρες, βραβεύθηκαν τα 29, εκ των οποίων τα 6 έλαβαν το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ.

Ένα από τα βραβευθέντα έργα ήταν η ανακαίνιση του "Collège des Bernardins" στο Παρίσι: οι εργασίες που έγιναν ανέδειξαν το μεγαλείο του κτηρίου αυτού του 13ου αιώνα, που ήταν εγκαταλελειμμένο πάνω από διακόσια χρόνια.

Τα ευρωπαϊκά βραβεία πολιτιστικής κληρονομιάς απονέμουν από το 2002 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του προγράμματος DeutschEnglishfrançais για την πολιτισμική πολυμορφία, και η πανευρωπαϊκή ομοσπονδία Europa Nostra Englishfrançais , η οποία εκπροσωπεί πάνω από 400 οργανώσεις που αγωνίζονται για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και του τοπίου στην Ευρώπη.

Τα βραβεία απονέμονται για τέσσερις κατηγορίες: συντήρηση, έρευνα, εκπαίδευση και ιδιαίτερη προσφορά ενός ατόμου ή μιας ομάδας. Έτσι, ο Δανός σκηνοθέτης Nils Vest απέσπασε βραβείο της κριτικής επιτροπής για τα ντοκιμαντέρ του σχετικά με τον πλούτο της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής.

«Όλες αυτές οι προσπάθειες δεν συμβάλλουν μόνον στο να γίνεται πιο όμορφη η ζωή στην Ευρώπη, αλλά ταυτόχρονα δημιουργούν και θέσεις εργασίας, προσελκύουν τουρίστες και συμβάλλουν σε μια βιώσιμη ανάπτυξη», δήλωσε χαρακτηριστικά η επίτροπος Πολιτισμού Ανδρούλλα Βασιλείου. Παράδειγμα αυτού αποτελεί το ρωμαϊκό θέατρο της Καρθαγένης στην Ισπανία, το οποίο μετά την αποκατάστασή του ενσωματώθηκε πλήρως στην πόλη και, επιπλέον, εμπλουτίστηκε μ' ένα μουσείο με τα διάφορα αντικείμενα που βρέθηκαν στις ανασκαφές.

Η διαδικασία για τον διαγωνισμό 2011 Englishfrançais έχει ήδη ξεκινήσει: οι υποψηφιότητες μπορούν να υποβληθούν μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2010.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι