Sti

Istanbul fejrer den europæiske kulturarvspris - 11/06/2010

Medalje for kulturarvsprisen, der viser et historisk monument © EU

Danskeren Nils Vest blandt hovedpristagerne i 2010-udgaven af EU's kulturarvspris.

Akkurat som filmbranchens Oscarstatuetter uddeler EU også priser til de bedste initiativer, der skal bevare og skabe bevidsthed om monumenter, landskaber og kunstværker.

I år fandt prisuddelingen sted i den storslåede Aya Irini-kirke i Istanbul. Af de i alt 140 indstillede projekter fra 26 forskellige lande fik 29 en pris, og seks af dem fik juryens førstepris og en check på 10 000 euro (ca. 75 000 kroner).

Restaureringen af cistercienserskolen Collège des Bernardins i Paris var et af de projekter, der vandt en førstepris: Bygningen stammer fra 1200-tallet og har været i forfald i over 200 år. Men med restaureringsarbejdet har den nu fået sin skønhed tilbage.

Den europæiske kulturarvspris er blevet uddelt siden 2002 som led i programmet DeutschEnglishfrançais for kulturel mangfoldighed. Bag programmet står Kommissionen og Europa Nostra Englishfrançais , som er en paraplyorganisation for 400 foreninger, der kæmper for at bevare Europas kulturarv og landskaber.

Der uddeles priser til fire aktiviteter: bevaring, forskning, uddannelse og særlige bidrag fra enkeltpersoner eller grupper. Således blev filminstruktøren Nils Vest belønnet med juryens pris for sine dokumentarprogrammer om den europæiske arkitektur.

"Alt dette arbejde gør ikke kun Europa til et dejligere sted at bo, men skaber også arbejdspladser, tiltrækker turister og bidrager til en bæredygtig udvikling", udtaler EU's kulturkommissær, Androulla Vassiliou. Det gælder for eksempel det romerske teater i den spanske by Cartagena. Efter restaureringen er teatret nu en del af bybilledet og har fået et museum, der viser genstande, som er fundet under udgravningerne.

2011-udgaven af konkurrencen Englishfrançais er allerede begyndt: Kandidater til prisen kan tilmelde sig indtil den 1. oktober 2010.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links