Навигационна пътека

Връчване на европейските награди за културно наследство - 11/06/2010

Медал на европейската награда за културно наследство, представящ исторически паметник © ЕС

Проектът за възстановяване на Колежа на бернардинците в Париж и проектът за музей "Neues" в Берлин са сред спечелилите европейски награди за културно наследство през 2010 г.

Истински "Оскар"-и за опазване на културното наследство, тези награди отличават най-добрите инициативи за развитие и опазване на паметници, ландшафти и произведения на изкуството.

Тази година церемонията по връчване на наградите се състоя във великолепната църква "Света Ирина" в Истанбул. Конкурираха се 140 проекта от 26 държави. Отличени бяха 29 проекта, като 6 от тях получиха голямата награда на журито, придружена от чек за 10 000 евро.

Проектът за възстановяване на Колежа на бернардинците в Париж е сред лауреатите: проведените възстановителни работи върнаха цялото великолепие на тази сграда от XIII век, пренебрегвана в течение на повече от 200 години.

Европейските награди за културно наследство се организират от 2002 г. от програмата DeutschEnglishfrançais на Европейската комисия за културно многообразие и от фондацията "Europa Nostra Englishfrançais ", представляваща над 400 организации, работещи за опазването на културното наследство и ландшафтите в Европа.

Наградите са в четири области: опазване, изследвания, образование и изключителен принос на отделен човек или група. Датският режисьор Нилс Вест получи награда на журито за своите документални филми за богатството на европейската архитектура.

"Всички тези усилия допринасят Европа да се превърне в място, където е приятно да се живее, без да споменаваме, че те създават работни места, привличат туристи и са част от устойчивото развитие", заяви европейският комисар по култура Андрула Василиу. Такъв например е случаят с римския театър в Картахена, Испания, който е изцяло интегриран в града след възстановяването си и се обогати с музей, представящ предметите, открити по време на разкопките.

Изданието на конкурса за 2011 г. Englishfrançais вече зaпочна: кандидатури се подават до 1 октомври 2010 г.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки