Navigációs útvonal

A szakoktatás átalakítása - 09/06/2010

Számítógépen dolgozó grafikus tervező

A Bizottság célul tűzte ki a szakoktatás és -képzés bővítését, valamint korszerűsítését

A Bizottság a mai napon előterjesztette azt a tervet DeutschEnglishfrançais , amely az európai szakoktatásban részt vevő diákok számának növelésére és a képzési kínálat minőségének javítására irányul.

A tervet az európai miniszterek decemberben vitatják majd meg, amikor is a munkaadókkal és a szakszervezetekkel karöltve kidolgozzák a szakoktatásra vonatkozó tízéves menetrendet.

A javaslatok arra az új uniós stratégiára épülnek, amely az elkövetkezendő évtizedre a gazdasági növekedés felgyorsítását és a foglalkoztatás fellendítését tűzi ki célul. Az Európa 2020 stratégia egyik legfontosabb feladata az oktatás színvonalának növelése - erre az új és magasabb szintű szakismeretek iránti kereslet kielégítése miatt van szükség.

A globalizáció, a technológiai fejlődés, a globális felmelegedés és az erőforráshiány hatására az uniós munkaerőpiac gyorsan változik, Európa azonban nehezen tud lépést tartani a változásokkal. Ez részben annak tulajdonítható, hogy számos munkavállaló híján van a szükséges szaktudásnak.

Manapság gyakran már a legegyszerűbb állások betöltéséhez is jelentős ismeretekkel kell rendelkezni. Ennek ellenére Európában a munkaképes korú lakosság (a 25-64 éves korosztály) közel egyharmada nagyon alacsonyan képzett, vagy egyáltalán nem rendelkezik képesítéssel. Ez az arány jelentősen nagyobb, mint az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban vagy Dél-Koreában.

Az európai munkaadók régóta panaszkodnak arra, milyen nehéz megfelelően képzett szakembert találni. Noha a recesszió alatt növekedett a munkanélküliség, szakképzett munkaerőből továbbra is hiány van. A gazdasági válság hatására gyakorlatilag tovább nőtt a megfelelően képzett szakemberek iránti kereslet. Tovább bonyolítja a helyzetet a munkavállalókra nyomásként nehezedő elvárás, miszerint növelniük kell a termelékenységet, hogy el tudják tartani a nyugdíjasok egyre növekvő rétegét.

Andrula Vasziliu oktatásügyi biztos szerint Európának "át kell formálnia" a szakoktatásról kialakult képet, és a szakoktatást "jobban a valósághoz kell igazítania".

A bizottsági terv körvonalazza, miként lehetne tanulási lehetőségeket biztosítani az élet valamennyi szakaszában, és kitér arra is, hogyan lehetne megkönnyíteni a a szakképzés során a külföldi tapasztalatszerzést. Intézkedéseket vázol fel a kreativitás és a vállalkozói szellem ösztönzésére, illetve foglalkozik az iskolából kimaradók, a munkanélküliek, a migráns munkavállalók és a fogyatékkal élők problémájával.

A szakoktatás az elméleti ismeretek helyett a szaktudásra, illetve a gyakorlati ismeretekre összpontosít. A szakoktatás olyan személyekhez szól, akik mesterséget vagy készségeket kívánnak elsajátítani, nem pedig elméletibb jelegű tudást szerezni valamely felsőoktatási intézményben (pl. egyetemen).

Az EU országaiban a szakoktatási rendszerek különbözőek. A részvételi arány országonként rendkívül eltérő, de átlagban magasabb, mint a rivális gazdaságokban.

További információk a szakoktatásról és a szakképzésről DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek