Sökväg

Strålglans över europeisk film - 17/05/2010

Logotypen för Mediaprogrammet © EU

Sex filmer som har fått EU-stöd tävlar om Guldpalmen på filmfestivalen i Cannes.

Tjugo EU-finansierade filmer kommer att visas på årets festival, och sex av dem tävlar om Guldpalmen.

"Jag är glad att så många europeiska filmer är med i Cannes i år igen", säger EU:s kulturkommissionär Androulla Vassiliou. "Jag är också stolt över att Mediaprogrammet har en del i denna framgång".

EU:s Mediaprogram har varit med och finansierat åtta guldpalmsvinnare sedan 2000. Flera av de filmer som fått stöd har också vunnit en Oscar, bland annat "Slumdog Millionnaire".

Programmet, som har funnits sedan 1990, har en budget på omkring 755 miljoner under 2007-2013. Syftet är att stödja den europeiska tv- och filmbranschen och bidra till att europeiska filmer visas även utanför EU. Ungefär 65 % av pengarna går därför till distribution och marknadsföring. Programmet stöder inte själva filmproduktionen.

Från nästa år kan också filmskapare utanför Europa ta del av EU:s filmstöd genom det nya samarbetsprogrammet Media Mundus DeutschEnglishfrançais . Tanken är att stärka de kreativa och kommersiella banden mellan filmare i och utanför EU, skapa affärsmöjligheter och ge den internationella publiken ett bredare utbud av film.

På senare år har företrädare för filmbranschen och politiker träffats under Cannesfestivalen för att diskutera hur filmstödet ska se ut och vad pengarna bör gå till. Värd för årets möte är Androulla Vassiliou. Hon tillkännager också vinnaren av 2010 års European Talent Prize. Priset delas ut varje år till det Mediafinansierade projekt som har det bästa Europatemat.

Tre av de sex EU-finansierade filmer som tävlar om årets Guldpalm är gjorda av franska regissörer: "Tournée" av Mathieu Amalric, "Des hommes et des Dieux" av Xavier Beauvois och "La Princesse de Montpensier" av Bertrand Tavernier.

De tre andra är "My Joy" av Sergei Loznitsa (Ukraina), "Certified Copy" av Abbas Kiarostami (Iran) och "Tender Son - The Frankenstein Project" av Kornél Mundruczó (Ungern).

Filmfestivalen i Cannes - officiell webbplats Englishespañolfrançaisportuguês

Androulla Vassilious webbplats

EU - audiovisuella frågor och medier

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar