Navigacijska pot

Evropski film blesti v Cannesu - 17/05/2010

Logotip programa Media © EU

Med kandidati za zlato palmo je kar 6 filmov, ki jih je finančno podprla EU.

V izboru letošnjega filmskega festivala v Cannesu je 20 filmov, ki jih je sofinancirala EU. Kar šest med njimi se jih poteguje za najvišjo nagrado.

"Res me veseli, da je evropski film spet tako močno zastopan v Cannesu", je dejala evropska komisarka za kulturo Androulla Vassiliou. "Ponosna sem tudi na vlogo, ki jo je pri tem odigral program MEDIA."

Program MEDIA Evropske komisije je sofinanciral kar osem dobitnikov zlate palme od leta 2000 do danes. Več filmov iz programa MEDIA je osvojilo tudi oskarja, med njimi "Revni milijonar".

Program je nastal leta 1990, v obdobju 2007-2013 pa razpolaga s 755 milijoni EUR. Program podpira avdiovizualne dejavnosti v Evropi in distribucijo evropskega filma zunaj Evropske unije. Približno 65 % sredstev zato namenja distribuciji in promociji evropskih avdiovizualnih del, same filmske produkcije pa ne financira.

EU bo drugo leto podprla filmsko ustvarjalnost tudi v svetu, in sicer s programom izmenjave DeutschEnglishfrançais , ki naj bi ustvarjalno in poslovno povezal filmske ustvarjalce v Evropski uniji in zunaj nje. Tako naj bi se odprle nove možnosti filmski industriji in popestrila filmska ponudba v svetu.

Festival v Cannesu je zadnja leta tudi srečevališče filmskih delavcev in politikov ter priložnost za pogovor o dogajanju v filmskem svetu ter o financiranju. Letošnje srečanje bo potekalo pod pokroviteljstvom komisarke Androulle Vassilliou, ki bo tudi razglasila dobitnika nagrade za novi evropski talent 2010. Nagrado vsako leto podelijo enemu od filmov, ki jih financira program, z njo pa spodbujajo najboljšo evropsko filmsko zgodbo.

Med šestimi kandidati za zlato palmo so trije francoski režiserji, in sicer Mathieu Amalric s filmom "Na turneji", Xavier Beauvois s filmom "Bogovi in ljudje" in Bertrand Tavernier s filmom "Princesa z Montpensiera".

Preostali trije filmi so "Moje veselje" ukrajinskega režiserja Sergeja Loznice, "Overovljeno" iranskega režiserja Abbasa Kiarostamija in "Projekt Frankestein" režiserja Kornéla Mundruczója.

Canski filmski festival - uradna stran Englishespañolfrançaisportuguês

Spletna stran komisarke Androulle Vassiliou Deutsch (de) ελληνικά (el) English (en) français (fr)

Avdiovizualna politika EU

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave