Cale de navigare

Talentul european, pe covorul roşu de la Cannes - 17/05/2010

Logoul programului Media © UE

6 filme sprijinite de UE, în competiţie pentru Palme d`Or.

20 de filme europene finanţate de UE vor fi prezentate la cea de-a 63-a ediţie a Festivalului internaţional de film de la Cannes. Şase dintre acestea se află în competiţie pentru marele premiu (Palme d'Or).

"Sunt încântată să văd că filmele europene sunt din nou bine reprezentate la Cannes. Mă mândresc, în plus, cu faptul că programul MEDIA participă la această poveste de succes", a declarat comisarul pentru cultură, Androulla Vassiliou.

Din anul 2000, 8 filme finanţate prin programul MEDIA au câştigat trofeul Palme d'Or. De asemenea, mai multe producţii purtând emblema MEDIA au câştigat premii Oscar, printre care şi "Slumdog Millionnaire".

Programul MEDIA a fost înfiinţat în 1990 şi pentru perioada 2007-2013 dispune de un buget de 755 de milioane de euro. Acest program sprijină industria audivizuală europeană şi vizează creşterea vizibilităţii filmelor europene în afara UE. În acest scop, aproximativ 65% din buget este consacrat acţiunilor de distribuţie şi promovare. Programul nu finanţează producţia cinematografică propriu-zisă.

Începând din 2011, finanţarea industriei cinematografice europene va avea o dimensiune globală, prin înfiinţarea unui sistem de schimb DeutschEnglishfrançais care să ducă la stabilirea de legături, artistice şi comerciale, între producătorii de film provenind din UE şi din afara Uniunii. Scopul este de a crea oportunităţi de afaceri şi de a le oferi cinefililor din toată lumea cât mai multe producţii cinematografice.

În ultimii ani, în cadrul festivalului de la Cannes, reprezentanţii industriei cinematografice s-au întâlnit cu politicieni pentru a discuta posibile acţiuni viitoare şi priorităţi de finanţare. Reuniunea din acest an va fi găzduită de comisarul Vassiliou. De asemenea, cu această ocazie, comisarul va anunţa laureatul premiului MEDIA European Talent Prize 2010. Este vorba despre un concurs anual la care participă proiectele sprijinite de programul MEDIA, premiul fiind decernat filmului cu cea mai bună tematică europeană.

Printre cele 6 filme finanţate de UE aflate în competiţie pentru premiul Palme d'Or, trei au fost produse de realizatori francezi: "Tournée" (Mathieu Amalric), "Des hommes et des Dieux" (Xavier Beauvois), "La Princesse de Montpensier" (Bertrand Tavernier).

Celelalte 3 filme sunt: "My Joy" (Sergei Loznitsa - Ucraina), "Certified Copy" (Abbas Kiarostami - Iran) şi "Tender Son-The Frankenstein Project" (Kornél Mundruczó - Ungaria).

Festivalul de film de la Cannes - site oficial Englishespañolfrançaisportuguês

Androulla Vassiliou - site de internet Deutsch (de) ελληνικά (el) English (en) français (fr)

Politica audiovizuală a UE

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile