Kruimelpad

Europees talent schittert in Cannes - 17/05/2010

Logo van het MEDIA-programma © EU

Bij de kanshebbers voor de Gouden Palm zitten zes films die met EU-subsidie zijn gemaakt.

Er worden dit jaar op het filmfestival twintig films vertoond die met EU-geld zijn gemaakt. Zes ervan maken kans op de hoogste onderscheiding.

"Ik ben dolblij dat de Europese film het ook dit jaar weer goed doet in Cannes," aldus commissaris voor cultuur Androulla Vassiliou. "En ik ben trots dat ons MEDIA-programma daaraan heeft mogen bijdragen."

Uit het MEDIA-budget zijn al veel films gesubsidieerd, en die vallen regelmatig in de prijzen. Zo hebben er sinds 2000 al acht een Gouden Palm gewonnen, maar ook enkele een Oscar, bijvoorbeeld "Slumdog Millionnaire".

Het MEDIA-programma bestaat al sinds 1990 en heeft voor de periode 2007-2013 een budget van 755 miljoen euro. Het doel is meer aandacht voor de Europese film binnen en buiten de EU. Zo'n 65% van het geld gaat dan ook naar distributie en promotie. De filmproductie op zich wordt niet gesubsidieerd.

Vanaf volgend jaar trekt de EU met haar steun voor film de wereld in. Er komt namelijk een wereldwijd uitwisselingsprogramma DeutschEnglishfrançais om de creatieve en commerciële banden tussen filmmakers binnen en buiten de EU aan te halen. Ook die uitwisselingen zijn bedoeld om zowel de zakelijke kansen als het publiek te verruimen.

Het filmfestival van Cannes is voor de filmsector ook een gelegenheid om met politici te praten over de ontwikkelingen en de financieringsmogelijkheden. Dit jaar mag commissaris Vassiliou bovendien als gastvrouw de winnaar bekend maken van de European Talent Award voor 2010. Deze prijs, in een aparte competitie voor films met EU-steun, gaat naar de meest "Europese" film.

Van de zes films met EU-steun die kans maken op een Gouden Palm, zijn er drie van Franse cineasten: "Tournée", "Des hommes et des Dieux" en "La princesse de Montpensier," van respectievelijk Mathieu Amalric, Xavier Beauvois en Bertrand Tavernier.

De overige drie zijn "My Joy" van Sergei Loznitsa (Oekraïne), "Copie conforme" van Abbas Kiarostami (Iran) en "The Frankenstein Project" van Kornél Mundruczó (Hongarije).

Filmfestival van Cannes Englishespañolfrançaisportuguês

Androulla Vassiliou Deutsch (de) ελληνικά (el) English (en) français (fr)

Het audiovisueel beleid van de EU

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links