Navigációs útvonal

Cannes: reflektorfényben az európai film mágusai - 17/05/2010

A MEDIA program logója © EU

Hat, európai uniós támogatással készült film is esélyes az Arany Pálma díjra.

A rendezők az uniós finanszírozással készült filmek közül húszat választottak ki vetítésre az idei cannes-i filmfesztiválon, közülük hatot pedig az Arany Pálmáért folyó versenybe is beválogattak.

"Nagy örömömre szolgál, hogy az európai filmek idén is ilyen szép számban jelen vannak Cannes-ban"- nyilatkozta Andrula Vasziliu, az Európai Bizottság kultúráért felelős tagja. A politikus hozzátette: "Arra is büszke vagyok, hogy ebből a sikerből a MEDIA program is kivette a részét."

2000 óta nyolcszor nyerte el a fesztivál fődíját, az Arany Pálmát olyan film, melynek létrejöttéhez az EU anyagi támogatást nyújtott a MEDIA programon keresztül. Az Oscar-díjas alkotások közül is több részesült finanszírozásban a MEDIA program jóvoltából. Példaként említhető a "Gettómilliomos" című sikerfilm.

Az EU 1990-ben indította útnak a MEDIA programot, mely a 2007-13-as időszakban 755 millió eurós költségvetéssel rendelkezik. A kezdeményezés az európai audiovizuális ágazat működését hivatott támogatni és az európai audiovizuális termékek Unión kívüli forgalmazását elősegíteni. Ennek megfelelően a források 65%-a a terjesztés és a népszerűsítés célját szolgálja. A program magát a filmgyártást nem támogatja.

A jövő évtől kezdve az EU globális szintű támogatást biztosít majd az audiovizuális ágazat számára. Az új együttműködési program DeutschEnglishfrançais célja az, hogy az Unión belül és kívül élő filmkészítők között kapcsolatok épüljenek ki kulturális és kereskedelmi téren, továbbá hogy új üzleti lehetőségek jöjjenek létre, és a nézők több filmalkotás közül választhassanak világszerte.

Az utóbbi években a filmiparban dolgozó szakemberek több ízben is találkoztak szakpolitikusokkal a cannes-i filmfesztiválon, hogy áttekintsék a legújabb fejleményeket, és megvitassák a legfontosabb finanszírozási célkitűzéseket. Idén Andrula Vasziliu biztos lesz a találkozó háziasszonya. A politikus hirdeti ki egyúttal az Európai Tehetség díj 2010. évi győztesét is. A díjat, melyet minden évben odaítélnek, a MEDIA program támogatásával létrejött filmek közül annak az alkotói vihetik haza, mely a legjobb európai témát dolgozza fel.

Az Arany Pálmáért folyó versenyben részt vevő, EU-finanszírozású filmek között Magyarország is képviselteti magát Mundruczó Kornél "Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv" című filmje révén. A MEDIA program által támogatott filmek közül a következő öt szerepel még a filmfesztivál versenyprogramján - közülük három francia, egy ukrán, egy pedig iráni rendező alkotása: "Turné (Mathieu Amalric - Franciaország), "Emberek és istenek" (Xavier Beauvois - Franciaország), "Montpensier hercegnője" (Bertrand Tavernier - Franciaország), "Hiteles másolat" (Abbász Kiarosztami - Irán) és "Örömöm" (Szergej Loznyica - Ukrajna).

Cannes-i filmfesztivál - hivatalos honlap Englishespañolfrançaisportuguês

Andrula Vasziliu biztos honlapja

Az EU audiovizuális politikája

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek