Navigointipolku

Eurooppalainen elokuva vahvasti esillä Cannesissa - 17/05/2010

Media-ohjelman logo © EU

Cannesin elokuvajuhlien Kultainen palmu -palkinnosta on kilpailemassa kuusi EU-tukea saanutta elokuvaa.

Kaksikymmentä EU-rahoitusta saanutta elokuvaa on valittu Cannesin elokuvajuhlille, ja kuusi niistä kilpailee pääpalkinnosta.

"On ilahduttavaa, että eurooppalaiset elokuvat ovat jälleen vahvasti esillä Cannesin juhlilla", toteaa kulttuuriasioista vastaava komissaari Androulla Vassiliou. Hän antaa tunnustusta myös EU:n Media-ohjelmalle, josta elokuvat ovat saaneet rahoitustukea.

Vuoden 2000 jälkeen on Kultaisen palmun voittanut yhteensä kahdeksan elokuvaa, jotka ovat saaneet tukea Media-ohjelmasta. Lukuisat Media-rahoitusta saaneet elokuvat ovat myös voittaneet Oscar-palkinnon, kuten Slummien miljonääri.

Media-ohjelma perustettiin vuonna 1990, ja vuosina 2007-2013 siitä myönnetään rahoitusta kaikkiaan 755 miljoonaa euroa. Tavoitteena on tukea EU:n audiovisuaalialaa ja parantaa eurooppalaisten elokuvien levitystä myös Euroopan ulkopuolella. Media-rahoituksesta noin 65 prosenttia on varattu elokuvien levitykseen ja myynninedistämiseen. Ohjelmasta ei voi saada tukea elokuvan varsinaisiin tuotantokuluihin.

Ensi vuonna EU:n tuki elokuva-alalle laajenee, kun eri puolilla maailmaa työskentelevien elokuvantekijöiden vaihtojärjestelmä DeutschEnglishfrançais alkaa toimia. Tavoitteena on parantaa elokuva-alan liiketoimintamahdollisuuksia ja tarjota katsojille enemmän valinnanvaraa.

Viime vuosina elokuva-alan ammattilaiset ja poliitikot ovat tavanneet Cannesin elokuvajuhlien yhteydessä ja keskustelleet alan kehityksestä ja rahoitustarpeista. Tämänvuotista tapaamista emännöi komissaari Vassiliou, joka myös julistaa vuoden 2010 European Talent -palkinnon saajan. Tämä vuotuinen palkinto myönnetään parhaalle elokuvahankkeelle, jossa on eurooppalainen näkökulma.

Kultaisesta palmusta tänä vuonna kilpailevat EU-rahoitusta saaneet kuusi elokuvaa ovat Tournée (Mathieu Amalric, Ranska), Des hommes et des Dieux (Xavier Beauvois, Ranska), La Princesse de Montpensier (Bertrand Tavernier, Ranska), Schastye moe (Sergei Loznitsa, Ukraina), Copie Conforme (Abbas Kiarostami, Iran) ja Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv (Kornél Mundruczó, Unkari).

Cannesin elokuvajuhlat - virallinen sivusto Englishespañolfrançaisportuguês

Androulla Vassilioun sivusto

EU:n audiovisuaalialan politiikka

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä