Διαδρομή πλοήγησης

Ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος λάμπει στις Κάννες - 17/05/2010

Ο λογότυπος του προγράμματος Media © EU

Υποψήφιες για τον Χρυσό Φοίνικα και έξι ταινίες που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ

Είκοσι ταινίες που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ επιλέχθηκαν για προβολή στο φετινό φεστιβάλ, εκ των οποίων οι έξι συναγωνίζονται για το πρώτο βραβείο.

"Είμαι ενθουσιασμένη για το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές ταινίες έχουν και πάλι έντονη παρουσία στις Κάννες" δήλωσε η αρμόδια για τον πολιτισμό επίτροπος κα Ανδρούλλα Βασιλείου. "Είμαι επίσης υπερήφανη γιατί σ΄αυτήν την επιτυχία έχει συμβάλει το πρόγραμμα MEDIA ".

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDIA έχει ήδη στηρίξει, από το 2000, οκτώ ταινίες που κέρδισαν τον Χρυσό Φοίνικα. Πολλές ταινίες που χρηματοδοτήθηκαν από το MEDIA έχουν επίσης κερδίσει Όσκαρ, όπως η ταινία "Slumdog Millionnaire".

Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο θεσπίστηκε το 1990, διαθέτει 755 εκατ. ευρώ για το διάστημα 2007-13. Στόχος του είναι να στηριχθεί η οπτικοακουστική βιομηχανία στην Ευρώπη και να αυξηθεί η κυκλοφορία ευρωπαϊκών έργων εκτός ΕΕ. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το 65% περίπου των κονδυλίων διατίθεται για έξοδα διανομής και προώθησης. Το πρόγραμμα αυτό δεν χρηματοδοτεί, όμως, το κόστος παραγωγής των ταινιών.

Από τον επόμενο χρόνο, η ευρωπαϊκή στήριξη ταινιών θα αποκτήσει παγκόσμια διάσταση με την καθιέρωση ενός συστήματος ανταλλαγών DeutschEnglishfrançais για την ανάπτυξη καλλιτεχνικών και εμπορικών δεσμών ανάμεσα σε δημιουργούς ταινιών εντός και εκτός της Ένωσης. Στόχος είναι να δημιουργηθούν επιχειρηματικές ευκαιρίες και να αυξηθούν οι επιλογές των θεατών σε όλον τον κόσμο.

Πρόσφατα, εκπρόσωποι της κινηματογραφικής βιομηχανίας συναντήθηκαν με πολιτικούς στο πλαίσιο του φεστιβάλ των Καννών για να συζητήσουν τις προοπτικές και τις προτεραιότητες χρηματοδότησης. Τη διοργάνωση της φετινής συνάντησης θα αναλάβει η επίτροπος κα Βασιλείου, η οποία θα ανακοινώσει και τον νικητή του βραβείου ευρωπαϊκών ταλέντων 2010. Το βραβείο αυτό απονέμεται κάθε χρόνο στην καλύτερη ταινία ευρωπαϊκού περιεχομένου, η οποία χρηματοδοτείται από το MEDIA.

Ανάμεσα στις έξι χρηματοδοτούμενες από την ΕΕ ταινίες που συναγωνίζονται για το φετινό βραβείο του Χρυσού Φοίνικα περιλαμβάνονται και τρεις γαλλικές: "Tournée," "Des hommes et des Dieux " και "La Princesse de Montpensier ," των Mathieu Amalric, Xavier Beauvois και Bertrand Tavernier αντίστοιχα.

Οι τρεις άλλες ταινίες είναι: "My Joy" του Sergei Loznitsa (Ουκρανία), "Certified Copy" του Abbas Kiarostami (Ιράν) και "Tender Son-The Frankenstein Project" του Kornél Mundruczó (Ουγγαρία).

Φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών - επίσημος δικτυακός τόπος Englishespañolfrançaisportuguês

Δικτυακός τόπος της επιτρόπου κας Ανδρούλλας Βασιλείου

Η οπτικοακουστική πολιτική της ΕΕ

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι