Sti

Europæiske talenter lyser op i Cannes - 17/05/2010

Mediaprogrammets logo © EU

Seks film, der har fået støtte fra EU, deltager i konkurrencen om den gyldne palme.

Alt i alt er tyve film, der har fået EU-støtte, blevet udvalgt til at deltage i årets filmfestival - og seks af dem altså i den fornemste kategori.

"Det glæder mig, at europæisk film igen står stærkt i Cannes", siger EU's kulturkommissær, Androulla Vassiliou. "Jeg er også stolt af, at Mediaprogrammet er en del af den succeshistorie."

Otte af vinderne af de gyldne palmer siden 2000 har modtaget støtte fra Mediaprogrammet. Det gælder også for flere oscarvindere, blandt andet "Slumdog Millionnaire".

Mediaprogrammet så dagens lys i 1990 og har 755 millioner euro at gøre godt med i perioden 2007-2013. De skal gå til filmindustrien i EU og til fremstød for europæiske film uden for EU. 65 % af midlerne er øremærket til pr og distribution. Programmet finansierer ikke filmproduktion som sådan.

Fra og med næste år bliver EU's filmstøtte global. Planen er at søsætte en udvekslingsordning DeutschEnglishfrançais , der skal give grobund for kreativt og kommercielt samarbejde mellem branchefolk i og uden for EU. Målet er at give filmbranchen et bredere forretningsgrundlag og biografgængere over hele verden et større udvalg.

I de senere år har filmfolk og politikere benyttet Cannes til at drøfte perspektiver og finansiering. I år er Androulla Vassiliou vært for mødet, hvor hun også vil afsløre vinderen af den europæiske talentpris 2010. Prisen gives hvert år til det filmprojekt under Mediaprogrammet, der har det bedste europæiske tema.

Tre af de seks film med EU-støtte, der er med i konkurrencen om årets gyldne palme, har franske bagmænd, nemlig "Tournée", "Des hommes et des Dieux" og "La Princesse de Montpensier" af henholdsvis Mathieu Amalric, Xavier Beauvois og Bertrand Tavernier.

De tre andre film er "My Joy" af Sergei Loznitsa (Ukraine), "Certified Copy" af Abbas Kiarostami (Iran) og "Tender Son-The Frankenstein Project" af Kornél Mundruczó (Ungarn). Danmark har ikke film med i hovedkonkurrencen i år, men er repræsenteret af tre film i andre kategorier.

Filmfestivalen i Cannes - officielt websted Englishespañolfrançaisportuguês

Androulla Vassilious websted

EU's av-politik

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links