Навигационна пътека

Европейският талант сияе в Кан - 17/05/2010

Лого на програмата "Медиа" © EU

Шест финансирани от ЕС филма са сред кандидатите за наградата "Златна палма".

Двадесет финансирани от ЕС филма бяха избрани за участие в тазгодишния фестивал в Кан, като 6 от тях участват в надпреварата за голямата награда.

"Изключително съм доволна, че европейските филми отново демонстрират силно присъствие в Кан", заяви комисарят по култура Андрула Василиу. "Радвам се също така, че програмата "МЕДИА" е част от този успех".

От 2000 г. досега 8 от отличените със "Златна палма" филми са били подкрепени по линия на програмата на ЕС "МЕДИА". Няколко финансирани по тази програма филми получиха и награда "Оскар", включително "Беднякът милионер".

Създадената през 1990 г. програма разполага с бюджет от 755 млн. евро за периода 2007-2013 г. Целта е да се подкрепя аудиовизуалната индустрия в Европа и да се засилва разпространението на европейски творби извън ЕС. За тази цел около 65 % от средствата са предназначени за разпространение и реклама. Програмата не финансира самото производство на филми.

От следващата година помощта на ЕС за филмовата индустрия ще придобие световно измерение със старта на схема за обмен DeutschEnglishfrançais за създаване на творчески и търговски връзки между производителите на филми в Съюза и извън него. Целта е създаване на бизнес възможности и по-голям избор за зрителите по света.

През последните години представители на филмовия бизнес се срещаха с политици по време на фестивала в Кан, за да обсъдят събитията и приоритетите за финансиране. Тази година комисар Василиу ще бъде домакин на срещата. Тя ще обяви и носителя на тазгодишната награда "Европейски талант". Става дума за ежегодна надпревара между подкрепени от програмата "МЕДИА" проекти за отличаване на най-добрия филм на европейска тематика.

От общо 6-те филма, състезаващи се за "Златна палма" тази година, 3 са дело на французи: "Турне", "За боговете и хората" и "Принцеса дьо Монпансие" съответно на Матийо Амалрик, Ксавие Бовоа и Бертран Таверние.

Другите 3 филма са "Щастие мое" на Сергей Лозница (Украйна), "Вярно с оригинала" на Абас Киаростами (Иран) и "Добрият син - проектът Франкенщайн" на Корнел Мундручо (Унгария).

Филмов фестивал в Кан - официален сайт Englishespañolfrançaisportuguês

Уебсайт на Андрула Василиу

Аудиовизуална политика на ЕС

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки