Sökväg

EU-tävling uppmuntrar flerspråkighet - 30/03/2010

Vinnarna i 2009 års tävling ©EU

De 27 vinnarna i EU:s översättningstävling 2009 prisas för sina språkkunskaper.

Våren har kommit till Bryssel, och med den kom de 27 vinnarna i Juvenes Translatores (”unga översättare” på latin). Tävlingen för gymnasieelever anordnas av EU-kommissionens översättningsdirektorat.

Tävlingen – den tredje i ordningen – hölls den 24 november 2009 och var öppen för översättartalanger födda 1992. Deltagarna, som representerade både sin skola och sitt land, fick välja att översätta en text på ett av de 23 officiella EU-språken till ett annat EU-språk, vanligtvis sitt modersmål.

Deltagarna – inte bara vinnarna – hittade ofta kreativa lösningar på knepiga formuleringar och visade därmed sin fallenhet för översättning.

Vi får heller inte glömma att det bakom varje duktig elev finns en lärare. Att organisera tävlingen ute i skolorna handlar inte bara om språkundervisning och praktiska arrangemang – lärarna måste precis som sina elever visa prov på kreativitet. Det kan vara att hitta en lösning när skolor och postkontor strejkar på tävlingsdagen, som i Irland förra året.

Tävlingen har också – lite oväntat – blivit något av en språngbräda för andra språkliga äventyr. Efter den senaste tävlingen startade en fransklärare i Göteborg ett Juvenes Translatores-utbyte med skolor i Frankrike och Spanien. Idén har spridit sig och andra skolor driver nu liknande projekt med samma lyckade resultat.

Juvenes Translatores vill slå ett slag för både språkstudier och översättaryrket. Eller som den svenska vinnaren Andreas Chen säger: ”Men sen är det ju stor skillnad på franska, engelska och svenska, även när man säger precis samma sak. Det blir en annan känsla i det. Så jag studerar språk för att möjliggöra fler uttryckssätt.”

Mer om Juvenes Translatores

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar