Navigointipolku

EU-käännöskilpailu kannustaa monikielisyyteen - 30/03/2010

Vuoden 2009 kilpailun voittajat © EU

Vuoden 2009 EU-käännöskilpailun 27 voittajaa palkittiin kielitaidostaan.

Kevät toi Brysseliin mukanaan 27 nuorta: EU-komission kääntämisen pääosaston järjestämän Juvenes Translatores ("Nuoret kääntäjät" latinaksi) -kilpailun voittajat. Lukioikäisille suunnattua kilpailua voidaan kutsua jo perinteeksi, sillä se järjestettiin nyt kolmatta kertaa.

EU-maiden kouluissa 24.11.2009 pidetyssä kilpailussa oli vuonna 1992 syntyneiden nuorten vuoro testata kääntäjäntaitojaan. Osallistujat saivat valita yhden 23 tekstistä (joita oli siis yksi kullakin EU:n virallisella kielellä) ja kääntää sen toiselle valitsemalleen EU-kielelle.

Voittajien lisäksi myös muut osallistujat olivat käännöksissään löytäneet raikkaita ja toimivia ratkaisuja moniin kielellisesti kiperiin kohtiin.

Unohtaa ei sovi myöskään sitä, että jokaisen lupaavan oppilaan takana on opettaja. Kilpailun järjestäminen kouluissa ei ole pelkkää kielten opetusta ja käytännön järjestelyjä, vaan opettajien on erityisesti kannustettava lahjakkuuksia. Joskus opettajilta vaaditaan luovaa ongelmanratkaisukykyä, kun koulut ja postitoimistot ovat lakossa kilpailupäivänä, kuten Irlannissa kävi viime vuonna.

Juvenes Translatores on yllättäen innoittanut myös muuntyyppisiin kokeiluihin kielten opetuksessa. Göteborgissa työskentelevä ranskan opettaja käynnisti viimevuotisen kilpailun jälkeen Juvenes Translatores -vaihto-ohjelman Ranskan ja Espanjan koulujen kanssa. Idea otti tulta, ja samanlaisia vaihto-ohjelmia järjestetään nyt menestyksekkäästi muidenkin koulujen välillä.

Juvenes Translatores -kilpailun tavoitteena on edistää vieraiden kielten opiskelua Euroopassa ja tehdä kääntäjän ammattia tunnetuksi. Yksi voittajista sanoi: "Ranskassa, englannissa ja omassa äidinkielessäni on ero, vaikka niillä sanottaisiinkin sama asia. Se vain tuntuu erilaiselta. Opiskelen kieliä, jotta voisin ilmaista itseäni useammalla tavalla."

Lisää Juvenes Translatores -kilpailusta

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä