Navigacijska pot

Evropski spomeniki zdaj bolj prepoznavni - 09/03/2010

Atenska akropola ©EU

EU je pokroviteljica posebnega znak za spomenike, ki simbolizirajo evropsko povezovanje, ideale in zgodovino

V Evropski uniji živi 500 milijonov prebivalcev, ki pa se le redko predstavljajo kot državljani EU. Na vprašanje po izvoru jih večina navede svojo domovino – posamezno državo.

Pomanjkanje močne evropske identitete je izziv za povezovanje EU, vendar ni presenetljivo. Naša celina je mešanica jezikov in navad, med državami pa so bolj opazne razlike kot podobnosti.

Evropska komisija se je zato odločila, da bo pokroviteljica znaka evropske dediščine, seznama zgodovinskih krajev in spomenikov, katerih pomen presega državne meje. Pobudo so leta 2006 sprožile Francija, Madžarska in Španija z namenom ozaveščanja evropskih prebivalcev o skupni zgodovini ter deljeni, a različni kulturni dediščini.

Zdaj v projektu sodeluje že 18 držav, med njimi tudi Slovenija. Na seznamu krajev evropske kulturne dediščine so že številni spomeniki, denimo Atenska akropola in ladjedelnice v Gdańsku, kjer je bilo ustanovljeno gibanje Solidarnost, ki je pripomoglo h koncu hladne vojne. V Sloveniji so znak prejela tri območja: cerkev Svetega Duha na Javorci, partizanska bolnišnica Franja pri Cerknem in Plečnikove Žale v Ljubljani.

Evropski unija se je odločila prevzeti vodstvo projekta, da bi ga tako razširila in povečala njegovo prepoznavnost. Za uvrstitev na seznam morajo območja dokazati svoj pomen za evropsko povezovanje. Kraje in spomenike s seznama evropske dediščine prepoznate po posebni plošči z znakom projekta.

Znak pa ni namenjen zgolj kulturnemu priznanju – tako kot Unescov seznam svetovne dediščine tudi evropski znak privablja številne turiste in s tem podpira regionalno gospodarstvo.

Seznam dopolnjuje druge pobude EU, denimo evropsko prestolnico kulture DeutschEnglishfrançais in program študentskih izmenjav Erasmus. Vsi ti programi evropskih prebivalcem predstavljajo konkretne primere skupne kulture, kar krepi razumevanje in povezovanje v Evropi.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave