Navigációs útvonal

Ami összeköt: a közös európai örökség - 09/03/2010

Az athéni Akropolisz ©EU

Az Európai Örökség cím adományozásával az EU rá kívánja irányítani a figyelmet azokra a jelképértékű helyszínekre, amelyek emléket állítanak a kontinens történelmének és az európai integrációnak.

Az Európai Unió területén mintegy 500 millió ember él, többségük azonban elsősorban nem európai uniós polgárnak, hanem magyarnak, svédnek, franciának stb. vallja magát.

Noha Európa egyre nagyobb mértékben integrálódik, az európai identitástudat megerősítése komoly kihívást jelent. Ez azonban nem igazán meglepő, ha figyelembe vesszük, milyen sok nyelv és szokás színesíti kontinensünk kulturális és nyelvi palettáját. Nem csoda, ha az országok közötti különbségek gyakran szembeötlőbbek, mint a hasonlóságok.

Annak érdekében, hogy a kontinens lakosai erősebben kötődjenek a közös Európához, a Bizottság úgy határozott, támogatja az Európai Örökség címmel kapcsolatos kezdeményezést. A címet olyan történelmi helyszínek nyerhetik el, melyek jelentősége túlmutat az országhatárokon. A kezdeményezést Magyarország, Franciaország és Spanyolország indította útnak 2006-ban azzal a céllal, hogy az európai polgárok jobban megismerjék és többre értékeljék közös – ám sok szempontból rendkívül különböző – történelmi és kulturális örökségüket.

Jelenleg a kezdeményezésben 18 ország vesz részt, köztük Svájc is. Az Európai Örökség címmel kitüntetett helyszínek jegyzéke ma már több tucat természeti, illetve városi helyszínt, történelmi emlékhelyet és épületet stb. feltüntet. Példaként említhető az athéni Akropolisz, illetve az Európai Unió egyik alapító atyjának, Robert Schuman francia államférfinek a háza. Szerepel a jegyzékben az a gdański hajógyár is, ahol 1980-ban megalakult a Szolidaritás Független Szakszervezet, melynek létrejötte felgyorsította a hidegháború befejeződését.

Az Európai Unió arra törekszik, hogy a projektet uniós szintre emelje és mindegyik tagországra kiterjessze. Ezzel reményei szerint a kezdeményezés ismertsége és elismertsége is növekszik majd. A kitüntető címet azok a helyszínek nyerhetik el, melyek bizonyíthatóan fontos szerepet játszottak az európai integráció folyamatában. A kérdéses helyszíneket a bejáratnál elhelyezett és az Európai Örökség cím logójával ellátott tábla jelzi majd.

A cím azonban nem csak kulturális jelentőséggel bír. Az UNESCO által a világörökség részének nyilvánított helyszínekhez hasonlóan az Európai Örökség címmel kitüntetett helyek is számolhatnak azzal, hogy több turista keresi fel őket, ami ösztönzőleg hat majd a helyi gazdaság működésére.

A jegyzék létrehozása illeszkedik több más uniós kezdeményezés – köztük az Európa Kulturális Fővárosa DeutschEnglishfrançais program, illetve az Erasmus diákcsereprogram – sorába. Ezek a programok több évtizede szolgálják az európai integrációt, elősegítve, hogy az európaiak jobban megértsék egymást.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek