Sti

Historiske monumenter i EU - 09/03/2010

Akropolis i Athen ©EU

EU sætter fokus på steder, der symboliserer EU's samarbejde, idealer og historie

Der bor 500 millioner mennesker i EU. Flertallet tænker normalt ikke på sig selv som EU-borgere. Når man spørger, hvor de kommer fra, siger de fleste, at de er danskere eller englændere osv.

At vi ikke har en stærk europæisk identitetsfølelse, er en udfordring for samarbejdet i Europa. Men det kommer næppe bag på nogen. Europa er et rent tagselvbord af sprog og sædvaner, hvor landenes forskelle tit springer mere i øjnene end deres lighedspunkter.

For at give borgerne en stærkere europæisk identitetsfølelse bliver Kommissionen nu sponsor for det europæiske kulturarvsmærke. Det er en særlig liste over historiske steder og bygninger, hvis betydning rækker ud over de nationale grænser. Projektet blev søsat af Frankrig, Spanien og Ungarn i 2006 for at udbrede kendskabet til og forståelsen for vores fælles historie og vores mangfoldige kulturarv.

I dag er der atten lande, der deltager, bl.a. også Schweiz. Listen er vokset støt og omfatter nu stribevis af historiske monumenter som f.eks. Akropolis, Robert Schumans barndomshjem (han var en af EU's grundlæggere) og værfterne i Gdansk, hvor fagforeningen Solidarnosc så dagens lys. Det var i sin tid med til at sætte punktum for den kolde krig.

Ved at overtage projektet håber EU, at man kan udvide samarbejdet til flere områder og give det større synlighed og anseelse. Mærket gives til steder, der har spillet en vigtig rolle i det europæiske samarbejde. Der bliver så anbragt en plade med kulturarvslogoet ved indgangen.

Men det handler om mere end kultur. Ligesom UNESCO's verdenskulturarvssteder tiltrækker mærket turister og sætter dermed skub i den regionale økonomi.

Listen er et supplement til EU-initiativer som de europæiske kulturbyer DeutschEnglishfrançais og udvekslingsprogrammet Erasmus for studerende. Gennem de sidste årtier har de været med til at forbedre den gensidige forståelse og integration ved at fremhæve konkrete eksempler på vores fælles kultur.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links