Навигационна пътека

Паметници в чест на Европа - 09/03/2010

Атинският Акропол ©EU

ЕС ще отличава обекти, отбелязващи и символизиращи европейската интеграция, идеали и история

Европейският съюз е дом за 500 млн. души. Но повечето от тях обикновено не говорят за себе си като за граждани на ЕС. Когато ги питат за техния произход, те обикновено отговарят каква е националността им.

Липсата на силна европейска идентичност е предизвикателство за интеграцията в Европа, но това едва ли е изненадващо. Континентът е пъстра смесица от езици и обичаи, в която често изглежда, че между отделните страни има повече разлики, отколкото сходства.

За да засили чувството на принадлежност на европейците, Комисията реши да подкрепи знака за европейско наследство - регистър на историческите места, чиято значимост надхвърля националните граници. Проектът, стартирал във Франция, Унгария и Испания през 2006 г., имаше за цел повишаване на осведомеността и оценката на европейците за общата история и за общото, макар и различно, културно наследство.

Днес участниците в проекта са 18, включително Швейцария. Регистърът нараства, включвайки десетки исторически сгради като Акропола, къщата на Робер Шуман - френския държавник, който е един от основателите на ЕС, и гданските корабостроителници, в които е създаден профсъюзът „Солидарност“, дал началото на събития, допринесли за края на Студената война.

Поемайки контрола над проекта, ЕС се надява да разшири мащабите му и да го направи по-видим и престижен. За да бъдат включени в регистъра, обектите трябва да покажат значимостта си в процеса на европейската интеграция. Когато това стане, на входа на съответния обект се поставя плоча със знака за европейско наследство.

Не става обаче въпрос само за култура. Подобно на обектите на световното наследство на ЮНЕСКО, знакът привлича туристи, което подпомага регионалните икономики.

Списъкът допълва инициативи на ЕС като Европейска столица на културата DeutschEnglishfrançais и програмата за обмен на студенти „Еразъм“. През изминалите десетилетия те допринесоха за разбирането и интеграцията на Европа, като предоставиха конкретни примери за общата култура.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки