Navigációs útvonal

European Border Breakers díj – új csillagok a reflektorfényben - 14/01/2010

A 2010. évi European Border Breakers díj logója © EU

Elismerésben részesülnek azok az európai zenészek, akiknek első lemeze a legnagyobb példányszámban fogyott a kontinens országaiban.

A tavalyi évhez hasonlóan 2010-ben is tíz együttes, illetve előadó veheti át a European Border Breakers díjat English . Közöttük említhető Sliimy, a francia popzene üdvöskéje, és Charlie Winston brit dalszerző-énekes.

A díj a hazájukon kívül is jelentős közönségsikereket felmutató európai zenészeket jutalmazza: azokat az előadókat, akiknek első lemeze – a saját országukbeli lemezeladást nem számolva – a legnagyobb példányszámban kel el az Európai Unióban.

A díjak átadására pénteken, a EuroSonic Noorderslag English zenei fesztivál nyitóestjén kerül sor az észak-hollandiai Groningen városában. Az eseményt a televízió is közvetíti majd. A rendezvényen, melynek házigazdája az ismert brit televíziós személyiség, Jools Holland lesz, az idei nyertesek mellett korábbi győztesek is fellépnek.

Az idei győztesek rendkívül népszerűek az európai könnyűzene-rajongók körében. A tíz díjazott a következő: Sliimy (Franciaország), Charlie Winston (Egyesült Királyság), Milow (Belgium), Peter Fox (Németország), Soap&Skin (Ausztria), Kerli (Észtország), Jenny Wilson (Svédország), Buraka Som Sistema (Portugália), Esmee Denters (Hollandia) és Giusy Ferreri (Olaszország).

Azt azonban csak a díjátadón jelentik majd be a szervezők, hogy a győztesek közül ki nyerte el a közönségdíjat, melyet idén első alkalommal vehet át a legnépszerűbb előadó, illetve együttes. Az internetes szavazásra 2009 decemberében került sor.

A hét évvel ezelőtt létrehozott díj a nemzetközi sikereket elérő művészek és a mintegy 600 000 embert foglalkoztató európai zeneipar teljesítményét hivatott elismerni.

A korábbi évek díjnyertesei között olyan – ma már közismert – neveket találunk, mint Carla Bruni, Adele, Katie Melua, Damien Rice, The Fratellis, Gabriel Rios és a Tokio Hotel.

 

2010. évi European Border Breakers díj English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek