Sökväg

Festen kan börja i årets kulturhuvudstäder - 07/01/2010

Moské i Istanbul © EU

Essen, Pécs och Istanbul debuterar som europeiska kulturhuvudstäder.

De tre europeiska städerna drar nu igång en årslång kulturfest med utställningar, musik och teater. Årets kulturhuvudstäder är Essen i det tyska Ruhrområdet, Pécs i södra Ungern och Istanbul i Turkiet. Städerna, som tar över efter Linz och Vilnius, har späckade program med evenemang som kommer att dra tiotusentals besökare.

I år firar EU:s kulturhuvudstadsprogram 25 år. Evenemangen ska visa upp stadens europeiska identitet och direkt engagera invånarna. De måste också bidra till stadens allmänna utveckling. Till detta får varje kulturhuvudstad 1,5 miljoner euro i EU-bidrag.

Arrangörerna bakom Ruhrprogrammet hoppas kunna bidra till att blåsa nytt liv i det tätbefolkade området i västra Tyskland med dess över 7 miljoner invånare. För hundra år sedan var Ruhr Europas största industriområde med ett myller av kolgruvor och stålverk. Idag har fabriker, skorstenar och industrikanaler blivit muséer och turistattraktioner.

Istanbul visar upp sin historia som knutpunkt för den europeiska civilisationen och bro mellan Europa och Asien. Turkiet är dock inte det första landet utanför EU att inneha titeln. Stavanger i Norge var europeisk kulturhuvudstad 2008.

Mittemellan Essen och Istanbul visar den ungerska staden Pécs upp sitt rika och mångkulturella arv. Pécs med sina 150 000 invånare har historiskt sett varit samlingsplats för arméer och handelsmän som for kors och tvärs över Europa. Staden hoppas nu knyta band till sina grannländer, särskilt på Balkan, och bli ett kulturnav för regionen.

Essen och Pécs drar igång sina kulturprogram i helgen. I Essen hålls invigningsprogrammet på den gamla gruvanläggningen Zollverein, som står på Unescos världsarvslista. Vid öppningsceremonin i centrala Pécs deltar skådespelare och dockspelare i historiska dräkter. Det blir också musik av Róbert Erdész, keyboardist i det internationellt kända bandet Solaris.

Istanbuls kulturhuvudstadsår inleds först nästa helg.

Läs mer om Europas kulturhuvudstäder DeutschEnglishfrançais

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar