Navigacijska pot

Naj se praznovanje začne! - 07/01/2010

Mošeja v Istanbulu © EU

Praznični začetek kulturnih prireditev v prestolnicah kulture Essnu, Pécsu in Istanbulu

V vseh treh evropskih mestih se do konca leta obeta pester program kulturnih prireditev, razstav, koncertov in gledaliških predstav. EU je letos za evropske prestolnice kulture izbrala Essen iz nemškega Porurja, madžarski Pécs in turški Istanbul. Po Linzu (Avstrija) in Vilni (Litva) leta 2009 so tudi letošnja mesta pripravila bogat program dogodkov, s katerimi želijo privabiti številne obiskovalce.

Letos obeležujemo tudi 25. obletnico evropskega programa prestolnic kulture. Dogodki v okviru tega programa morajo odražati evropski značaj mesta in neposredno vključevati njegove prebivalce. Prav tako morajo spodbujati splošni razvoj mest. Vsaka prestolnica kulture v ta namen prejme 1,5 milijona EUR.

Organizatorji prireditev v Essnu upajo, da bodo pomagali pri oživitvi gosto naseljenega območja na zahodu Nemčije, kjer živi več kot sedem milijonov ljudi. Porurje je bilo pred stotimi leti največje industrijsko območje v Evropi s številnimi rudniki premoga in železarnami. Danes opuščene tovarne, plavže in industrijske kanale preurejajo v muzeje in turistične zanimivosti.

Istanbul poudarja svojo zgodovino kot stičišče evropskih civilizacij in svojo lego kot most med Evropo in Azijo. Turčija, kandidatka za članstvo v EU, ni prva država zunaj EU, ki ima prestolnico kulture. Leta 2008 je to postal že norveški Stavanger.

Na pol poti med Essnom in Istanbulom leži madžarsko mesto Pécs z bogato večkulturno dediščino. Že od nekdaj so se tukaj ustavljali trgovci in različne evropske vojske, danes pa želi mesto s 150 000 prebivalci vzpostaviti povezave s sosednjimi državami, zlasti na Balkanu, in postati regionalno kulturno središče.

Prve kulturne prireditve bodo v Essnu in Pécsu že ta konec tedna. Začetno prizorišče v nemškem Essnu bo obsežen rudniški kompleks „Zollverein“, ki je uvrščen na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Na otvoritveni slovesnosti v središču Pécsa bodo nastopili igralci in lutkarji v narodnih nošah. Vrteli bodo skladbe Róberta Erdésza, klaviaturista mednarodno priznane skupine Solaris.

Prireditve v Istanbulu se bodo začele naslednji konec tedna.

Več o evropskih prestolnicah kulture DeutschEnglishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave