Cale de navigare

Să înceapă spectacolul! - 07/01/2010

Moschee din Istanbul  © UE

Oraşele Essen, Pécs şi Istanbul devin, pentru prima dată, capitale culturale europene

Trei oraşe europene se pregătesc intens pentru a da startul unui adevărat maraton cultural, care va dura un an întreg şi din care nu vor lipsi expoziţiile, muzica şi teatrul. Oraşele desemnate capitale culturale europene în 2010 sunt Essen şi regiunea Ruhr din Germania, Pécs din sudul Ungariei şi Istanbul din Turcia. După ce au preluat ştafeta de la oraşele Linz (Austria) şi Vilnius (Lituania), noile capitale culturale au pregătit o serie de evenimente care ar trebui să atragă zeci de mii de vizitatori.

Anul 2010 marchează cea de-a 25-a aniversare a programului european privind capitalele culturale europene. Evenimentele organizate cu această ocazie trebuie să reflecte caracterul european al oraşelor desemnate şi să-i implice în mod direct pe locuitorii lor. De asemenea, trebuie să promoveze dezvoltarea oraşelor respective, motiv pentru care fiecare „capitală” beneficiază de fonduri europene în valoare de 1,5 milioane de euro.

Organizatorii programului propus de Ruhr speră să contribuie la revigorarea acestei regiuni puternic urbanizate din vestul Germaniei, în care trăiesc peste 7 milioane de oameni. În urmă cu un secol, Ruhr era cea mai mare regiune industrială a Europei, bogată în mine de cărbune şi oţelării. Astăzi, fabricile, furnalele şi canalele industriale care nu mai sunt folosite se transformă în muzee şi atracţii turistice.

De-a lungul istoriei, oraşul Istanbul s-a aflat la răscruce de civilizaţii, reprezentând o punte de legătură între Europa şi Asia. Turcia, stat candidat la aderare, nu este prima ţară din afară Uniunii care obţine titlul de capitală culturală europeană pentru unul dintre oraşele sale. În anul 2008, această distincţie a fost acordată oraşului Stavanger din Norvegia.

La jumătatea drumului dintre Essen şi Istanbul se află oraşul maghiar Pécs, care beneficiază de o moştenire multiculturală deosebită. Odinioară punct de întâlnire al comercianţilor şi armatelor care traversau Europa, acest oraş cu o populaţie de 150 000 de locuitori speră să îşi consolideze legăturile cu ţările vecine, în special cu cele din Balcani, şi să devină centrul cultural al întregii regiuni.

Essen şi Pécs dau startul programelor culturale la sfârşitul acestei săptămâni. În Germania, vestigiile fostului complex industrial al minei de cărbuni Zollverein, aflat acum pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO, vor reprezenta un excelent loc de întâlnire. La ceremonia de deschidere de la Pécs vor participa actori şi păpuşari îmbrăcaţi în costume de epocă şi se vor interpreta melodii compuse de Róbert Erdész, component al celebrei trupe Solaris.

Manifestările culturale organizate la Istanbul vor debuta la sfârşitul săptămânii viitoare.

Mai multe despre capitalele culturale europene DeutschEnglishfrançais

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile