Kruimelpad

Haal het doek maar op! - 07/01/2010

De Hagia Sophia in Istanboel © EU

Essen, Pécs en Istanboel zijn voor het eerst culturele hoofdstad van Europa.

Drie Europese steden staan aan het begin van een cultureel feestjaar met tentoonstellingen, muziek en theater: Essen en het Ruhrgebied in Duitsland, Pécs in het zuiden van Hongarije en Istanboel in Turkije volgen Linz (Oostenrijk) en Vilnius (Litouwen) op als Europese culturele hoofdstad. Een rijkgevuld evenementenprogramma moet tienduizenden bezoekers aantrekken.

Al 25 jaar krijgen een of meerdere steden voor een jaar de titel van Europese culturele hoofdstad. De evenementen moeten het Europees karakter van de stad beklemtonen, de inwoners rechtstreeks aanspreken en de algemene ontwikkeling van de stad bevorderen. Daarvoor ontvangt iedere "hoofdstad" 1,5 miljoen euro van de EU.

In Duitsland willen de organisatoren bijdragen tot de heropleving van het sterk geïndustrialiseerde Ruhrgebied, waar meer dan 7 miljoen mensen wonen. Een eeuw geleden was het het grootste industriegebied van Europa met overal steenkoolmijnen en staalfabrieken. Nu krijgen de mijnen, fabrieken, hoogovens en kanalen een andere bestemming als musea en toeristische attracties.

Istanboel baseert zich op zijn verleden als kruispunt van Europese beschavingen en brug tussen Europa en Azië. Turkije is nog geen lid van de EU, maar het is niet de eerste keer dat een culturele hoofdstad buiten de EU wordt aangewezen. In 2008 droeg het Noorse Stavanger die titel ook al.

De Hongaarse stad Pécs heeft een rijk multicultureel erfgoed. In het verleden ontving deze stad, die nu 150 000 inwoners telt, vooral handelaars en legers uit heel Europa. Zij hoopt nu de banden met de buurlanden, vooral die in de Balkan, te versterken om zo een cultureel centrum voor de hele regio te worden.

Essen en Pécs geven dit weekend het startschot. In Duitsland vindt de opening plaats op een heel bijzondere plaats: de resten van de Zollverein-koolmijn, die de Unesco tot het werelderfgoed rekent. In het centrum van Pécs is er een openingsceremonie met acteurs en poppenspelers in historische kostuums en met songs van Róbert Erdész, toetsenist van de Hongaarse rockband Solaris.

Het cultuurprogramma in Istanboel begint volgend weekend.

Meer over de Europese culturele hoofdsteden DeutschEnglishfrançais

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links