Navigointipolku

Vuoden 2010 uudet kulttuuripääkaupungit - 07/01/2010

Sininen moskeija Istanbulissa © EU

Essen, Pécs ja Istanbul aloittavat vuotensa Euroopan kulttuuripääkaupunkeina

Kaupungit järjestävät koko vuoden ajan erilaisia kulttuuritapahtumia, kuten näyttelyitä sekä musiikki- ja teatteriesityksiä. Tämän vuoden kulttuuripääkaupungeiksi valitut kaupungit sijaitsevat Länsi-Saksassa Ruhrin alueella (Essen), Etelä-Unkarissa (Pécs) ja Turkissa (Istanbul). Ne jatkavat edellisten kulttuuripääkaupunkien, Itävallan Linzin ja Liettuan Vilnan, työtä ja ovat suunnitelleet kattavan tapahtumapaketin, jonka odotetaan houkuttelevan kymmeniä tuhansia vierailijoita kaupunkeihin.

Tänä vuonna EU:n kulttuuripääkaupunkiohjelman alkamisesta on kulunut 25 vuotta. Tapahtumien on kuvastettava kulttuuripääkaupungin eurooppalaisuutta ja otettava alueen asukkaat mukaan kulttuuritoimintaan. Niiden on myös edistettävä kaupunkien kehittymistä. Tätä varten kukin kaupunki on saanut EU:lta 1,5 miljoonaa euroa tukea.

Saksassa toivotaan, että kulttuuripääkaupunkiohjelma auttaa voimakkaasti kaupungistunutta Ruhrin aluetta elpymään. Vielä sata vuotta sitten Ruhr oli Euroopan suurin teollisuusalue, jossa oli runsaasti hiilikaivoksia ja terästehtaita. Nykyään seitsemän miljoonan asukkaan alueella sijaitsevia käyttämättömiä tehtaita, terässulattamoja ja teollisuudessa käytettyjä kanavia muutetaan museoiksi ja turistinähtävyyksiksi.

Istanbulissa korostetaan kaupungin roolia Euroopan ja Aasian välisenä yhdyssiteenä. Turkki ei ole EU:n jäsenmaa, mutta se ei ole myöskään ensimmäinen EU:n ulkopuolinen maa, jossa sijaitseva kaupunki on valittu kulttuuripääkaupungiksi. Norjan Stavanger oli toinen vuoden 2008 kulttuuripääkaupungeista.

Essenin ja Istanbulin puolivälissä sijaitseva Pécs korostaa monikulttuurista historiallista perintöään. Se toimi aikoinaan Euroopan halki kulkevien kauppiaiden ja sotilaiden kokoontumispaikkana. Nykyisin 150 000 asukkaan kaupunki pyrkii vahvistamaan yhteyksiään naapurimaihin, erityisesti Balkanin maihin, jotta siitä voisi kehittyä alueen kulttuurielämän keskus.

Essenissä ja Pécsissä kulttuuritapahtumat alkavat tänä viikonloppuna. Saksassa Zollvereinin entisellä hiilikaivosalueella järjestetään erikoisia kulttuuritapahtumia. Valtava hiilikaivos on nykyisin UNESCOn maailmanperintökohde. Pécsin keskustassa järjestettävissä avajaisissa on niin historiallisiin pukuihin pukeutuneita näyttelijöitä kuin nukketeatterin esittäjiäkin. Avajaisissa voi myös kuulla Róbert Erdészin, kansainvälisestikin tunnetun Solaris-yhtyeen kosketinsoittajan, säveltämiä lauluja.

Istanbulissa kulttuuritapahtumat alkavat viikkoa myöhemmin.

Lisätietoa Euroopan kulttuuripääkaupungeista DeutschEnglishfrançais

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä