Διαδρομή πλοήγησης

Η παράσταση αρχίζει! - 07/01/2010

Τζαμί στην Κωνσταντινούπολη © EU

Το Έσεν, το Πετς και η Κωνσταντινούπολη γιορτάζουν την ανακήρυξή τους σε πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Τρεις ευρωπαϊκές πόλεις δίνουν το εναρκτήριο λάκτισμα για διάφορες εορταστικές πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα περιλαμβάνουν εκθέσεις, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις και θα διαρκέσουν όλο το έτος. Οι πόλεις που επελέγησαν φέτος ως πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης είναι το Έσεν στην περιοχή του Ρουρ της Γερμανίας, το Πετς στη νότια Ουγγαρία και η Κωνσταντινούπολη στην Τουρκία. Παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από το Λιντς (Αυστρία) και το Βίλνιους (Λιθουανία), οι τρεις πόλεις κατάρτισαν ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, οι οποίες αναμένεται να προσελκύσουν δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες.

Φέτος είναι η 25η επέτειος από την καθιέρωση του προγράμματος για τις πολιτιστικές πρωτεύουσες της ΕΕ. Οι εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετέχουν οι κάτοικοι των αντίστοιχων πόλεων, απαιτείται να αντανακλούν τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα κάθε πόλης και να προάγουν τη συνολική ανάπτυξή της. Για το σκοπό αυτό, η ΕΕ χρηματοδοτεί κάθε "πρωτεύουσα" με 1,5 εκατ. ευρώ.

Οι διοργανωτές του προγράμματος του Ρουρ ευελπιστούν να συμβάλουν στην αναγέννηση αυτής της έντονα αστικοποιημένης περιοχής της Δυτικής Γερμανίας, στην οποία κατοικούν πάνω από 7 εκατ. άνθρωποι. Έναν αιώνα πριν, η κοιλάδα του Ρουρ ήταν η μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της Ευρώπης με πολλά ανθρακωρυχεία και χαλυβουργεία. Σήμερα, τα υπολειτουργούντα εργοστάσια, φούρνοι και βιομηχανικά κανάλια μετατρέπονται σε μουσεία και τουριστικά αξιοθέατα.

Η Κωνσταντινούπολη προβάλλει την ιστορία της, καθώς αποτελεί σταυροδρόμι του ευρωπαϊκού πολιτισμού και γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία. Η Τουρκία, υποψήφια χώρα για προσχώρηση στην ΕΕ, δεν είναι η πρώτη χώρα μη μέλος της ΕΕ που κερδίζει αυτόν τον τίτλο. Η πόλη Στάβανγκερ της Νορβηγίας ήταν ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα το 2008.

Στα μισά της απόστασης από το Έσεν στην Κωνσταντινούπολη, η ουγγρική πόλη Πετς προβάλλει την πλούσια πολυπολιτισμική της κληρονομιά. Ανέκαθεν πεδίο δράσης εμπόρων και στρατευμάτων που όργωναν την Ευρώπη, η πόλη αυτή των 150.000 κατοίκων ευελπιστεί να δημιουργήσει δεσμούς με τις γειτονικές χώρες, ιδίως με τα Βαλκάνια, ώστε να γίνει πολιτιστικός πόλος της περιοχής.

Το Έσεν και το Πετς ξεκινούν τα πολιτιστικά τους προγράμματα αυτό το σαββατοκύριακο. Πόλο έλξης στη Γερμανία θα αποτελέσει το μεγάλο συγκρότημα εξόρυξης άνθρακα Zollverein το οποίο έχει ανακηρυχθεί τόπος παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Στην τελετή έναρξης των εκδηλώσεων στο κέντρο του Πετς θα συμμετάσχουν ηθοποιοί και καλλιτέχνες θεάτρων μαριονέτας με παραδοσιακές ενδυμασίες και τραγούδια του Róbert Erdész που παίζει πλήκτρα στο διεθνούς φήμης συγκρότημα Solaris.

Οι εκδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη θα αρχίσουν το επόμενο σαββατοκύριακο.

Περισσότερα για τις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης DeutschEnglishfrançais

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι