Sti

Kultur på kryds og tværs - 07/01/2010

Moské i Istanbul © EU

Essen, Pécs og Istanbul fejrer debut som europæiske kulturbyer

Tre europæiske storbyer byder på et år med masser af kultur, musik, teater og udstillinger. Essen og Ruhrområdet i Tyskland, Pécs i det sydlige Ungarn og Istanbul i Tyrkiet er årets europæiske kulturbyer. De overtager opgaven efter Linz i Østrig og Vilnius i Litauen og lægger op til et tætpakket program, der ventes at tiltrække et hav af besøgende.

Idéen med europæiske kulturbyer blev indført for 25 år siden. Arrangementerne skal formidle byernes europæiske identitet og inddrage lokalbefolkningen. De skal samtidig styrke byernes udvikling som helhed. Hver kulturby modtager 1,5 millioner euro i støtte fra EU til formålet.

Arrangørerne af programmet for Ruhrområdet håber at kunne give det gigantiske industriområde – med over 7 millioner indbyggere – en kærkommen saltvandsindsprøjtning. Går vi hundrede år tilbage, var Ruhrområdet ikke bare Tysklands, men Europas største industriområde med et mylder af kulminer og stålværker. I dag er man i gang med at omdanne de nedlagte fabrikker, smelteovne og kanaler til museer og turistattraktioner.

Istanbul fortæller sin historie som korsvej for europæisk civilisation og bro mellem Europa og Asien. Tyrkiet, der er kandidat til EU-medlemskab, er ikke det første land uden for EU, der får en europæisk kulturby. Stavanger i Norge havde æren i 2008.

Den urgarske by Pécs, som ligger midt mellem Essen og Istanbul, præsenterer sin unikke multikulturelle arv. I fordums tid var byen samlingssted for handelsfolk og soldater på deres vej gennem Europa. Byen, som i dag har 150 000 indbyggere, håber at knytte bånd til nabolandene, især på Balkan, og blive et kulturelt centrum i regionen.

Essen og Pécs skyder deres program i gang i weekenden. I Tyskland bliver resterne af det enorme kulminekompleks "Zollverein", der i dag er udpeget til verdenskulturarv under UNESCO, et spektakulært mødested. Åbningsceremonien i Pécs byder på folk og dukker i historiske dragter og sange af Róbert Erdész, som spiller keyboard i det kendte band Solaris.

Istanbuls arrangementer starter weekenden efter.

Mere om europæiske kulturbyer DeutschEnglishfrançais

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links