Навигационна пътека

Нека представлението да започне! - 07/01/2010

Джамия в Истанбул © ЕС

Есен, Печ и Истанбул отбелязват своя дебют като европейски столици на културата

Три европейски града ще поставят началото на културен празник, който ще продължи през цялата година. Той ще включва изложби, музикални и театрални представления. Градовете, избрани да бъдат тазгодишните европейски столици на културата, са Есен заедно с Рурския регион в Германия, Печ в южна Унгария и Истанбул в Турция. Поемайки щафетата от Линц (Австрия) и Вилнюс (Литва), трите града са подготвили богата програма от събития, които се очаква да привлекат десетки хиляди посетители.

През тази година се навършват 25 години от началото на програмата на ЕС за столици на културата. Проявите трябва да отразяват европейския характер на градовете и да са с прякото участие на местните жители. Те трябва също така да насърчават общото развитие на градовете. За тази цел всяка „столица“ получава 1,5 млн. евро от ЕС.

Организаторите на програмата в Рур се надяват да допринесат за възраждането на силно урбанизирания район в западна Германия - дом на повече от 7 милиона души. Преди един век Рур бе най-големият индустриален регион в Европа, изобилстващ от въглищни мини и заводи за стомана. Днес бездействащите фабрики, пещи и индустриални канали биват превръщани в музеи и туристически атракции.

Истанбул набляга на своята история като кръстопът на европейската цивилизация и мост между Европа и Азия. Турция, кандидат за членство в ЕС, не е първата страна извън Съюза, която носи това звание. Норвежкият град Ставангер бе европейска столица на културата през 2008 г.

Намиращ се по средата между Есен и Истанбул, унгарският град Печ поставя акцент върху своето богато наследство от множество култури. В миналото спирка за прекосяващите Европа търговци и армии, днес градът с население от 150 000 души се надява да изгради връзки със съседните страни, особено на Балканите, и да се превърне в културен център за региона.

Есен и Печ поставят началото на своите културни програми през този уикенд. В Германия останките от огромния комплекс за добив на въглища „Цолферайн“, днес паметник на културното наследство на ЮНЕСКО, ще осигурят необикновен декор. В церемонията по откриването в централната част на Печ ще участват актьори и кукловоди в исторически костюми и ще бъдат изпълнени песни на Роберт Ердес, кийбордист на световно известната група „Соларис“.

Културните празненства в Истанбул започват през следващия уикенд.

Повече за европейските столици на културата DeutschEnglishfrançais

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки