Navigációs útvonal

Oktatási célkitűzések – Milyen a tagállamok bizonyítványa? - 26/11/2009

Fiatal diákok, háttérben modern épület, melynek homlokzatát az uniós csillagok díszítik ©EC

Az oktatási célkitűzések közül az Európai Unió csupán egyet teljesít a kijelölt határidőn belül.

Közel tíz év telt el azóta, hogy az uniós tagországok öt kiemelten fontos cél teljesítését határozták meg feladatul a maguk számára az oktatásügy és a szakképzés terén. Az elért előrehaladást ismertető jelentés English szerint a tagállamok 2010-re, a kitűzött határidőre nem érik el ezeket a célokat.

Mindössze egy célt sikerült megadott időre teljesíteni: 15%-kal növekedett azoknak az egyetemistáknak a száma, akik matematikából, természettudományokból, illetve műszaki tudományokból diplomáznak. Ezzel egyidejűleg megnőtt a nők aránya a diplomások között, ami feltételt jelentett az említett célkitűzés teljesítése szempontjából.

Három másik területen – az egész életen át tartó tanulásban való részvétel, a középiskolai és egyetemi oktatásból lemorzsolódó diákok számának csökkentése, valamint a középiskolák felső évfolyamaiba járó tanulók esetében a tanulmányok sikeres befejezése terén – az uniós tagállamok előrehaladást értek el, ám törekvéseik összességében nem hozták meg a kívánt eredményt.

Ami az ötödik célkitűzést, azaz a tizenöt éves tanulók olvasási készségének javítását illeti, az EU nemhogy nem érte el a kitűzött célt, de még messzebb került a célszalagtól, mint ahol tíz évvel ezelőtt járt.

Általánosságban elmondható, hogy az elmúlt években Európában emelkedett az iskolázottság szintje. A munkaképes korú lakosság 30%-ának, azaz jelenleg mintegy 77 millió embernek ugyan továbbra is alacsony fokú az iskolázottsága, ez a szám azonban számottevően magasabb volt 2000-ben, és az azóta eltelt időszakban évente mintegy egy millióval csökkent.

Az Európai Unió idejekorán felismerte, hogy a gazdasági és szociális problémák leküzdéséhez elengedhetetlenül fontos az oktatás színvonalának javítása. Most közzétett jelentésében azonban a Bizottság rámutat arra, hogy a világot napjainkban sújtó recesszió miatt sürgős szükség van oktatásügyi beruházásokra és az oktatásügy reformjára.

Egy másik uniós jelentés English szerint, mely az EU-tagországok között az oktatás területén megvalósuló együttműködést vizsgálja, az oktatás minden szintjén növekedés tapasztalható az egy főre (diákra) jutó beruházások tekintetében. A korábbi időszakokhoz képest azonban lelassult a felsőoktatásra fordított kiadások növekedése. Az EU tagállamainak évente és diákonként átlagosan 10 000 euróval többet kellene beruházniuk a felsőoktatás fejlesztésébe, ha fel kívánnak zárkózni az Amerikai Egyesült Államokhoz.

A fent említett öt célkitűzés részét képezi a gazdasági növekedés és a foglalkozatás ösztönzését célzó ún. lisszaboni stratégiának, az EU vezetői által 2000-ben elfogadott tízéves tervnek. A terv végrehajtása során az Európai Bizottság minden évben jelentésben számol be az EU által elért eredményekről.

Mivel a stratégia céljainak megvalósítására szolgáló tízéves időszak a végéhez közeledik, ismét napirendre került az uniós célkitűzések kérdése. Az idei év folyamán a tagországok kormányai újabb célokat határoztak meg a koragyermekkori nevelés és a felsőfokú oktatás terén. Arról is megállapodtak, hogy a tizenöt évesek vonatkozásában nemcsak az olvasási, hanem a matematikai és a természettudományos készségek javítását is felveszik céljaik közé.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek