Sökväg

Europa minns järnridåns fall - 06/11/2009

Runtom i Europa uppmärksammar man tjugoårsdagen av Berlinmurens fall.

Den 9 november är det 20 år sedan det kommunistiska styret i Östtyskland till slut gav efter och lät invånarna resa fritt mellan Öst- och Västberlin.

När Berlinmuren föll 1989 möttes nyheten först med skepsis, men snart fylldes gatorna av firande Berlinbor. Det bildades långa köer av folk som ville besöka den ”andra sidan” och återförenas med familj och vänner. Det var kulmen på många års motstånd – ofta underjordiskt – mot Östeuropas kommunistregimer.

Runtom i Europa uppmärksammar man järnridåns fall med olika kulturevenemang DeutschEnglishfrançaispolski . I Sverige arrangerar Stockholms stadsteater en rad seminarier, samtal, utställningar och teaterpjäser. SVT visar flera filmer på temat och Sveriges radio sänder direkt från Berlin.

Berlinmuren hade delat staden i en östlig och västlig del sedan 1961.

De första tecknen på förändring kom redan 1988, då den polska regeringen efter en våg av strejker gick med på att förhandla med fackföreningen Solidarność. Upproret spred sig snabbt till resten av Östeuropa.

När Ungern öppnade sin gräns mot Österrike i maj 1989 uppstod den första sprickan i järnridån. I augusti samma år tog två miljoner människor i Estland, Lettland och Litauen varandra i händerna och bildade en 60 mil lång mänsklig kedja mellan ländernas huvudstäder – den s.k. baltiska kedjan – för att visa sin önskan om självständighet.

Den 3 oktober 1990 återförenades Öst- och Västtyskland formellt, och gamla Östtyskland blev en del av EU. Andra kommunistregimer föll och ersattes med demokratiskt valda regeringar. Samtidigt började EU började ta fram en plan för att hjälpa länderna att uppfylla kriterierna för EU-medlemskap. Länderna måste bl.a. ha stabila demokratiska institutioner, vara en rättsstat, respektera de mänskliga rättigheterna och ha en fungerande marknadsekonomi.

Tio tidigare kommunistländer har hittills uppfyllt kraven. År 2004 blev Estland, Lettland, Litauen, Polen, Slovakien, Slovenien, Tjeckien och Ungern EU-medlemmar. Bulgarien och Rumänien följde efter 2007.

EU-medborgare kan nu fritt resa, arbeta och studera i 27 länder. Företagen tjänar också på en alltmer integrerad EU-marknad. Slovakien och Slovenien har även uppfyllt kraven för att införa euron.

Allt detta har bidragit till fortsatt fred och stabilitet i Europa – ett av EU:s främsta mål.

 

Läs mer om järnridån DeutschEnglishfrançaispolski

EU:s historia

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar