Cale de navigare

Europa sărbătoreşte căderea Cortinei de Fier - 06/11/2009

Europa aniversează 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului

La data de 9 noiembrie se împlinesc 20 de ani de la momentul istoric în care, în cele din urmă, autorităţile din Germania de Est le-au permis cetăţenilor să circule liber între Berlinul de Vest şi cel de Est.

Vestea a fost primită mai întâi cu neîncredere, iar apoi cu o explozie de entuziasm - petreceri stradale, cozi lungi pentru a trece în „partea cealaltă”, regăsiri emoţionante. Acea zi a marcat punctul culminant al unei serii de mişcări - deseori clandestine - împotriva regimurilor comuniste din Europa de Est.

Diverse oraşe din Europa vor găzdui numeroase evenimente culturale DeutschEnglishfrançaispolski , organizate pentru a celebra căderea Cortinei de Fier. În România se vor organiza expoziţii de fotografie, seri dedicate filmelor documentare despre perioada comunistă în Europa, precum şi lecţii de istorie contemporană. În perioada 1-9 noiembrie, Ambasada Germaniei organizează la Bucureşti „Zilele Culturii Germane”.

Această aniversare este un bun prilej de a rememora câteva dintre evenimentele care au marcat istoria recentă a Europei. În anul 1961 este ridicat Zidul Berlinului, care separă Berlinul de Vest de cel de Est.

Semnele schimbării apar în 1988: după un val de greve, guvernul Poloniei decide să intre în dialog cu mişcarea anticomunistă „Solidaritatea”. Ecourile manifestărilor de revoltă se propagă rapid în restul Europei de Est.

Ungaria îşi deschide frontierele cu Austria în mai 1989. Este prima lovitură dată Cortinei de Fier. În august, 2 milioane de oameni îşi dau mâna în statele baltice (Letonia, Estonia şi Lituania), formând între cele 3 capitale un lanţ uman lung de 600 de km pentru a atrage atenţia asupra dorinţei lor de independenţă.

La 3 octombrie 1990, Germania de Vest se reunifică oficial cu Germania de Est, al cărei teritoriu devine parte din UE. Pe măsură ce regimurile comuniste se prăbuşesc, acestea sunt înlocuite de noi guverne alese democratic, iar Uniunea Europeană iniţiază planuri pentru sprijinirea lor în direcţia îndeplinirii criteriilor de aderare la UE. Printre aceste criterii se numără existenţa unor instituţii democratice stabile şi a unei economii de piaţă funcţionale, precum şi garantarea statului de drept şi a protecţiei drepturilor omului.

În anii următori, 10 dintre fostele ţări comuniste întrunesc aceste criterii. În 2004, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia şi Ungaria primesc statutul de membru al UE. În 2007, acestora li se alătură România şi Bulgaria.

În prezent, cetăţenii europeni se bucură de libertatea de a călători, lucra şi studia pe teritoriul a 27 de ţări. Firmele valorifică beneficiile unei pieţe europene din ce în ce mai bine integrate, iar Slovacia şi Slovenia au reuşit deja să îndeplinească criteriile necesare pentru a intra în zona euro.

Toate aceste evoluţii au contribuit la menţinerea păcii şi stabilităţii în Europa - unul din obiectivele majore ale UE.

 

Informaţii suplimentare despre Cortina de Fier DeutschEnglishfrançaispolski

Istoria UE

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile