Navigációs útvonal

A vasfüggöny lebontása – Európa emlékezik - 06/11/2009

Európa a berlini fal ledöntésének 20. évfordulóját ünnepli

2009. november 9-én lesz húsz éve, hogy a kommunista kelet-német hatóságok beadták a derekukat, és engedélyt adtak az ország lakosainak arra, hogy szabadon utazzanak Kelet- és Nyugat-Berlin között.

Az emberek a hírt először kételkedve fogadták, majd hamarosan az utcára özönlöttek és együtt ünnepeltek. Hosszú sorok kígyóztak a fal előtt: mindenki látni akarta a „másik oldalt”. A fal által elválasztott családok, barátok egymásra találtak. 1989 november 9-e a kelet-európai kommunista rendszerek elleni – gyakran illegális – mozgalmak tetőpontja volt.

Az európaiak az idén különféle kulturális eseményekkel DeutschEnglishfrançaispolski emlékeznek meg a vasfüggöny lebontásáról. Magyarország nyáron a nyugati határnyitás és a Páneurópai Piknik 20. évfordulóját ünnepelte.

A Berlint kettéosztó fal 1961-ben épült.

A demokratikus változás első jelei már 1988-ban megmutatkoztak: egy sztrájkhullámot követően a lengyel kormány tárgyalni kényszerült a Szolidaritás nevű szervezet vezette ellenzékkel. A rendszerváltást hirdető mozgalmak hamarosan Kelet-Európa többi részében is megjelentek.

Magyarország 1989 májusában megnyitotta Ausztriával szomszédos határait: a vasfüggönyön ekkor nyílt legelőször rés. Augusztusban a három balti állam (Lettország, Észtország és Litvánia) fővárosa között két millió ember részvételével 600 km-es „élő lánc” jött létre. Az egymás kezét fogó emberek a három ország függetlenségi törekvéseire hívták így fel a figyelmet.

1990. október 3-án Kelet- és Nyugat-Németország hivatalosan egyesült. A hajdani Kelet-Németország területe ezzel az Európai Unió részévé vált. A többi kommunista országban is összeomlott a rendszer. Szabadon megválasztott új kormányok kerültek hatalomra, amelyek célja az uniós csatlakozás volt. Ennek elősegítésére tervek, programok születtek. Az EU az uniós tagság feltételéül a stabil demokratikus intézményrendszert, a jogállamiságot, a működő piacgazdaságot, illetve az emberi jogok védelmét jelölte ki.

Azóta a volt kommunista országok közül 10 teljesítette is ezeket a feltételeket. 2004-ben a Cseh Köztársaság, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia európai uniós tagállam lett. Románia és Bulgária 2007-ben csatlakozott az Unióhoz.

Az uniós polgárok ma 27 országban utazhatnak, dolgozhatnak és tanulhatnak szabadon. Az uniós piac egyre integráltabbá válik, ami a vállalatok, és így a gazdaság javát szolgálja. Szlovákia és Szlovénia már az euróövezetnek is tagja, mivel a közös uniós valuta, az euró bevezetéséhez szükséges feltételeket is teljesítette.

Mindez elősegíti a béke és a stabilitás fenntartását Európában – és ez az, amiért az EU mindig is küzdött.

 

További információk a vasfüggönyről DeutschEnglishfrançaispolski

Az EU története

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek