Navigointipolku

Rautaesiripun väistyminen ei unohdu - 06/11/2009

Euroopassa juhlitaan Berliinin muurin murtumisen 20-vuotispäivää.

Marraskuun 9. päivänä on kulunut 20 vuotta siitä, kun Itä-Saksan viranomaiset lopulta perääntyivät ja sallivat kansalaistensa kulkea vapaasti Länsi-Berliinin ja kommunistivallan alaisen Itä-Berliinin välillä.

Tapahtuma-aikaan vuonna 1989 uutiseen suhtauduttiin aluksi epäilevästi, mutta pian tapausta kuitenkin jo juhlittiin kaduilla. Ihmiset jonottivat päästäkseen käymään muurin toisella puolen, ja monet pääsivät pitkästä aikaa tapaamaan ystäviään ja sukulaisiaan. Tuo päivä oli voiton päivä Itä-Euroopan kommunistivallan vastaisille liikkeille, jotka olivat usein joutuneet toimimaan maan alla.

Euroopan kahtiajaon päättymistä muistetaan ympäri Eurooppaa erilaisissa kulttuuritapahtumissa DeutschEnglishfrançaispolski . Suomessa esimerkiksi Tampereella järjestetään 20.11. rautaesiripun murtumista ja EU:n laajentumista käsittelevä seminaari.

Berliinin muuri oli jakanut kaupungin itäiseen ja läntiseen puoliskoon vuodesta 1961 lähtien.

Ensimmäiset merkit muutoksesta ilmaantuivat jo vuonna 1988, kun Puolan hallitus suostui useiden lakkojen jälkeen neuvottelemaan Solidaarisuus-oppositioliikkeen kanssa. Vastarintaliikkeet levisivät nopeasti myös muualle Itä-Eurooppaan.

Unkari avasi Itävallan vastaisen rajansa ensimmäisenä toukokuussa 1989. Elokuussa kaksi miljoonaa ihmistä Virossa, Latviassa ja Liettuassa muodosti 600 kilometriä pitkän ihmisketjun pääkaupunkien välille. Tapahtuman tarkoituksena oli kiinnittää muun maailman huomio maiden itsenäistymispyrkimyksiin.

Lokakuun 3. päivänä vuonna 1990 Itä- ja Länsi-Saksa yhdistyivät virallisesti ja entisestä Itä-Saksan alueesta tuli osa EU:ta. Muutkin kommunistihallinnot alkoivat horjua, ja niiden tilalle tuli vapailla vaaleilla valitut hallitukset. Uusia hallituksia varten laadittiin suunnitelmat, joiden tarkoituksena oli auttaa maita täyttämään EU:hun liittymisen edellytykset. Tavoitteena oli perustaa vakaat demokraattiset instituutiot ja vakiinnuttaa oikeusvaltion periaatteet, ihmisoikeuksien kunnioittaminen sekä toimiva markkinatalous.

Tähän mennessä kymmenen entistä kommunistivaltiota on täyttänyt EU:n vaatimukset. Vuonna 2004 Tšekki, Puola, Latvia, Liettua, Viro, Unkari, Slovakia ja Slovenia liittyivät EU:hun. Romaniasta ja Bulgariasta tuli jäseniä vuonna 2007.

Nykyään EU-kansalaiset voivat matkustaa, työskennellä ja opiskella vapaasti kaikissa 27 jäsenmaassa, ja eurooppalaiset yritykset voivat hyödyntää EU:n yhtenäismarkkinoita. Uusimmista jäsenmaista Slovakia ja Slovenia ovat täyttäneet vaatimukset ja siirtyneet käyttämään yhteisvaluutta euroa.

Kaikki tämä on osaltaan edistänyt rauhan ja vakauden säilymistä Euroopassa.

 

Lisätietoja rautaesiripusta DeutschEnglishfrançaispolski

EU:n historiaa

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä