Sti

Europa mindes jerntæppets fald - 06/11/2009

For 20 år siden blev Berlinmuren væltet. Det fejres over hele Europa.

Den 9. november er det 20 siden, det kommunistiske styre i Østtyskland endelig gav efter og lod Berlins borgere rejse frit mellem byens østlige og vestlige del.

Tilbage i 1989 blev nyheden først mødt med skepsis, som dog snart blev fulgt af jubel og gadefester. Folk stod i lange køer for at kommer over på den "anden side" og blive genforenet med venner og familie. Det var kulminationen på mange års modstand – både over og under jorden – mod de kommunistiske styrer i Østeuropa.

Over hele Europa fejres jerntæppets fald med forskellige kulturelle arrangementer DeutschEnglishfrançaispolski . I Europahuset i København kunne man bl.a. se en udstilling med sort-hvide billeder fra tiden mellem 1945 og 1989. Fotografierne kommer fra det verdensberømte fotoagentur Magnum og er på rundrejse til alle Europas hovedstæder.

Berlinmuren havde siden 1961 splittet Berlin i en østlig og vestlig del.

De første spæde tegn på opblødning kom i 1988, hvor den polske regering efter en bølge af strejker gik ind på at forhandle med arbejderbevægelsen Solidarnosc. Opstanden bredte sig hurtigt til resten af Østeuropa.

Da Ungarn åbnede sine grænser til Østrig i maj 1989, anedes den første sprække i jerntæppet. I august tog to millioner mennesker i de tre baltiske lande – Letland, Estland og Litauen – hinanden i hånden og dannede en 600 km lang kæde mellem hovedstæderne for at demonstrere deres ønske om uafhængighed.

Den 3. oktober 1990 blev Øst- og Vesttyskland officielt genforenet, og det tidligere Østtyskland blev en del af EU. Også andre kommunistregimer stod for fald og blev erstattet med nye demokratisk valgte regeringer. EU begyndte hurtigt at udtænke køreplaner for at hjælpe landene med at opfylde kriterierne for EU-medlemskab. Der blev bl.a. lagt vægt på stabile demokratiske institutioner, retsstatsforhold og beskyttelse af menneskerettigheder samt en fungerende markedsøkonomi.

Indtil videre har 10 tidligere kommunistiske lande opfyldt kriterierne. I 2004 blev Estland, Letland, Litauen, Polen, Slovakiet, Slovenien, Tjekkiet og Ungarn alle optaget i EU. I 2007 fulgte Bulgarien og Rumænien trop.

Som borger i EU kan man nu frit rejse, arbejde og studere i 27 lande, og virksomhederne nyder godt af et stadigt mere integreret EU-marked. Slovakiet og Slovenien har endda opfyldt betingelserne for at indføre EU's fælles valuta, euroen.

Det er en god udvikling, der har bidraget til fred og stabilitet i Europa, og det ønsker EU at holde fast i.

 

Mere om jerntæppet DeutschEnglishfrançaispolski

EU's historie

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links