Навигационна пътека

Разкъсването на Желязната завеса - Европа си спомня - 06/11/2009

Европа чества 20 години от падането на Берлинската стена

На 9 ноември ще се навършат 20 години, откакто източногерманските власти най-накрая отстъпиха и разрешиха на гражданите да пътуват свободно между комунистическия Източен Берлин и Западен Берлин.

През 1989 г. новината отначало бе посрещната с недоверие, последвано бързо от улични тържества, дълги опашки от желаещи да видят как е от „другата страна“ и емоционални събрания. Денят отбеляза кулминацията на движенията - често нелегални - срещу източноевропейските комунистически режими.

Културни прояви DeutschEnglishfrançaispolski в цяла Европа ще припомнят разкъсването на Желязната завеса. Във Великобритания емблематични плакати от 1989 г. ще бъдат показани върху централни сгради, а представителството на ЕС в Дъблин ще бъде домакин на изложба.

Берлинската стена разделяше Източен и Западен Берлин от 1961 г.

Първите признаци на промяна се появиха през 1988 г., когато след вълна от стачки полското правителство се съгласи на разговори с опозиционното движение „Солидарност“. Вълната на несъгласието скоро обхвана и останалата част от Източна Европа.

През май 1989 г. Унгария отвори границите си с Австрия - това бе първата „пукнатина“ в Желязната завеса. През август 2 млн. души в Балтийските страни - Латвия, Естония и Литва - образуваха дълга 600 км верига между столиците на тези държави, държейки се за ръце, за да привлекат вниманието към призивите си за независимост.

На 3 октомври 1990 г. Източна и Западна Германия бяха официално обединени и територията на бившата ГДР стана част от ЕС. След като други комунистически режими рухнаха и бяха заменени с нови, свободно избрани правителства, бяха изготвени планове да им се помогне да отговорят на критериите за членство в ЕС. Това включваше установяване на стабилни демократични институции, върховенство на закона и защита на човешките права, както и функционираща пазарна икономика.

Оттогава 10 бивши комунистически страни са отговорили на изискванията. През 2004 г. Чешката република, Полша, Латвия, Литва, Естония, Унгария, Словакия и Словения влязоха в ЕС. През 2007 г. към Съюза се присъединиха Румъния и България.

Сега гражданите на ЕС имат свобода да пътуват, работят и учат в 27-те държави-членки, предприятията са облагодетелствани от все по-интегрирания пазар на Съюза, а Словакия и Словения изпълниха критериите за въвеждане на единната валута - евро.

Всичко това допринесе за продължаването на мира и стабилността в Европа, които ЕС се опитва да запази.

 

Още за Желязната завеса DeutschEnglishfrançaispolski

История на ЕС

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки