Navigacijska pot

Zgodovina EU na spletu - 26/10/2009

Plakat knjigarne EU Bookshop ob predstavitvi digitalne knjižnice na frankfurtskem knjižnem sejmu © ES

V novi spletni knižnici EU si je mogoče ogledati publikacije EU iz preteklih 60 let.

Knjigarna EU Bookshop je 16. oktobra odprla spletno knjižnico, digitalno zbirko vseh dokumentov Evropske unije, objavljenih od leta 1952 do danes – spoštovanja vredno število 110 tisoč publikacij. Skupaj z dodanim arhivskim gradivom je v spletni knjižnici zdaj na ogled kar 12 milijonov strani v 50 jezikih.

Med najstarejšimi dokumenti je govor Jeana Monneta, enega od pobudnikov evropskega povezovanja, septembra 1952 v skupščini, iz katere je pozneje nastal Evropski parlament.

Spletna knjižnica je odgovor na izjemno povpraševanje po elektronski različici publikacij, ki jih v tiskani obliki ni več. Storitev na zahtevo so namreč v prvega pol leta delovanja leta 2007 popolnoma zasula naročila dokumentov v obliki pdf.

Knjigarno vodi Urad za publikacije EU. Ta je samo leta 2008 objavil 842 izdaj Uradnega lista EU in 8446 drugih publikacij, skupaj 46,3 milijona izvodov. Vse te publikacije lahko uporabniki zdaj najdejo v knjigarni EU Bookshop in si jih brezplačno prenesejo v obliki pdf ali naročijo tiskani izvod.

Nova spletna knjižnica bo povezana z Europeano, vseevropsko digitalno knjižnico.

Več o knjigarni EU Bookshop

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave